Jalžabet

Objavljeno: 25.08.2021.
image

Kraj duge i bogate prošlosti

Prvi pisani spomen plemićkog posjeda u Jalžabetu dolazi iz 1251. godine.

Autor: Kristijan Skočibušić

Foto: Kristijan Skočibušić

Općina Jalžabet nalazi se u jugoistočnom dijelu Varaždinske županije. Naselja su smještena na obroncima vinorodnih brežuljaka Topličkoga gorja s kojih se pruža prekrasan pogled prema Varaždinu te rijekama Plitvici i Dravi. Veliku vrijednost prostoru i poticaj razvoju gospodarstva Općine Jalžabet dala je izgradnja autoceste Zagreb-Varaždin-Budimpešta.

Općina Jalžabet kraj je s dugom i bogatom prošlošću. Brojni su arheološki nalazi, neki čak i europskog značaja, koji govore o životu na tom području još u 5. i 6. stoljeću prije Krista. Svoj trag na jalžabetskom području ostavili su Kelti, Iliri, Japodi, Rimljani, a brojni povijesni dokumenti i spisi iz srednjega vijeka, te stoljeća što su dolazila, otkrivaju ljepotu i težinu života ljudi s toga područja.

Prvi pisani spomen plemićkog posjeda u Jalžabetu dolazi iz 1251. godine. Imanja na području Općine Jalžabet imale su brojne hrvatske plemićke obitelji (Bedeković, Janković, Patačić, Somogy, Gotal, Matačić, i drugi).

Nezaobilazno mjesto u životu žitelja Jalžabeta ima Župa sv. Elizabete. Riječ je o jednoj od najstarijih župa u varaždinskom kraju, a prvi se put 1334. godine nalazi na popisu župa Zagrebačke biskupije. U Hrvatskoj postoji samo jedna župa i crkva posvećena sv. Elizabeti Ugarskoj. To je ova u Jalžabetu, a riječ Jalžabet dolazi od mađarske riječi Eržebet, koja znači Elizabeta.

Uz brojne arheološke nalaze, od kulturno-povijesnih spomenika vrlo vrijedna je srednjovjekovna Crkva sv. Klementa u Kelemenu (današnji izgled je iz 17. i 18. stoljeća), te barokni jednokatni dvorac u Jalžabetu iz 18. stoljeća oko kojeg se nalazi perivoj kojim dominira 400 godina stara platana.

_______________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. 2018. : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.