Najava

image

Bogat program za Dan Varaždinske županije

Proslava počinje  u subotu 4. rujna, susretom povijesnih postrojbi te predajom prijavka županu Anđelku Stričaku.

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna, na blagdan Male gospe koja je zaštitnica Županije. Raznovrstan i zanimljiv program obilježavanja Dana Varaždinske županije, koji će se održavati od 4. do 11. rujna, danas su predstavili predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić te zapovjednik Husarske garde Varaždinske županije Mihael Negovec i zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić. Predstavljanju je prisustvovala zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Proslava počinje  u subotu 4. rujna, susretom povijesnih postrojbi te predajom prijavka županu Anđelku Stričaku.

– Uz Husarsku gardu Varaždinske županije i Varaždinsku građansku gardu, sudjelovat će Ivanečka rudarska četa, Ivanečki vitezovi i Zrinska garda Čakovec, a nakon defilea, postrojavanja ispred Županijske palače u 9.30 sati i predaje prijavka županu, na Starom gradu od 10.30 sati počinje druženje s građanima. Organizirat ćemo vožnju kočijama i jahanje za zainteresirane građane – najavio je zapovjednik Husarske garde Mihael Negovec.

U 12 sati na Starome gradu okupit će se sve postrojbe. – Drago nam je da se možemo uključiti u obilježavanje Dana županije na svoj poseban način. U podne je na rasporedu glasan pucanj naših gostiju, Kuburaške udruge Maruševec, a potom će uzicu varaždinskog topa povući zamjenica župana Silvija Zagorec – najavio je zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić.

Predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić je istaknuo da se obilježavanje Dana Županije nastavlja u ponedjeljak, 6. rujna, svečanim otvorenjem dograđene OŠ Martijanec, gdje će ujedno biti održana svečanost obilježavanja početka nastave u novoj školskoj godini.

– Istoga dana, u ponedjeljak u 18 sati, u atriju naše Županijske palače počet će poetsko-glazbena večer autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera. U utorak, 7. rujna, bit će održan prijem za državne prvake – učenike osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, a poslijepodne slijedi svečano upisivanje županijskih dužnosnika i vijećnika u Knjigu instalacija. Knjiga instalacija je dokument u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednom mjestu da bi se sačuvali za generacije iza nas. Sama Knjiga je utemeljena 1997. godine, a smatra se nastavkom povijesne Knjige iz davne 1607., koju je utemeljio tadašnji župan Tomo Erdödy, hrvatski ban i prvi nasljedni župan – pojasnio je predsjednik Županijske skupštine.

Na sam Dan Varaždinske županije, u srijedu, 8. rujna, bit će položeni vijenci kod središnjeg križa na Gradskome groblju u Varaždinu u 10 sati, a u 11 sati će biti služena sveta misa zahvalnica u varaždinskoj Katedrali.

– U srijedu u 18 sati u atriju Županijske palače bit će održan najsvečaniji dio obilježavanja, a to je svečana sjednica Županijske skupštine. Na svečanoj sjednici uručit ćemo javna priznanja istaknutim pojedincima, ustanovama i udrugama za 2021. godinu, a svoje prisustvo sjednici je najavio veliki broj visokih uzvanika. Obilježavanje ćemo završiti uz naše OPG-ove koji će u subotu, 11. rujna, od 9 sati ispred Županijske palače predstaviti svoje tradicionalne proizvode, a upriličena će biti i njihova degustacija – zaključio je Križanić te izrazio nadu da će programom svi biti zadovoljni.

Oznake:, , , ,