Orah – hrana bogova, lijek za ljude

Objavljeno: 08.05.2023.
image

Izvor zdravlja od cvijeta do ploda, a vole ga i gastronomi

Autor: Miljenko Županić / Foto: Kristijan Skočibušić

OBIČNI ORAH (Juglans regia L.) – Prirodno raste u mješovitim listopadnim šumama na planinama središnje i Male Azije. U Europi se uzgaja u voćnjacima ili parkovima. Otporan je na urbana onečišćenja, ali je osjetljiv na niske temperature tijekom cvatnje u travnju i svibnju. Muški cvjetovi oblikuju duge, žutozelene rese i pojavljuju se prije listanja. Poznato je da uz orahe ne rastu mnoge druge biljne vrste zbog tvari ‘juglon’ koja se nalazi u listu i korijenu, a kišom dolazi u tlo. Orahovo drvo ima odličnu uporabnu vrijednost u stolariji gdje se zbog trajnosti, tvrdoće i elastičnosti koristi za izradu namještaja, parketa i sl.

Plodovi su okruglaste koštunice obavijene glatkim, mesnatim ovojem unutar koje se nalazi sjemenka (jezgra). Dozrijevaju u rujnu, a beru se u rujnu i listopadu, nakon što se ovojnica osuši i raspadne. Nakon sakupljanja plodovi se suše. Zreli plodovi se mogu konzumirati sirovi, a koriste u kulinarstvu za razne slastice, poglavito u gastronomiji s okusom tradicije.

Za orah se često kaže da je hrana bogova i lijek za ljude. Za ljekovite pripravke koriste se cvjetovi, mladi listovi, zeleni plodovi, jezgre, tj. sjemenke zrelih plodova i suhe pregrade jezgri oraha. Pripravci se koriste kao čistači krvi, za jačanje organizma, bolesti kostiju, krvarenje desni, lišajeve na koži, kod ozeblina, uboda insekata, za stimulaciju proizvodnje hormona štitnjače, kod hemoroida i venskih problema, protiv herpesa, ekcema, dermatitisa, alergija, djeluje estrogeno, protiv proljeva ali i kao laksativ. Etanolski ekstrakt listova je odličan protiv bakterija usne šupljine uzročnica karijesa i plakova. Orahovo ulje je također ljekovito te pokazuje znatan protuupalni, antialergijski, antioksidativni, antitumorski učinak.

Dobro je znati …

√ Orah su u Europu donijeli Rimljani koji su cijenili njegove orašaste plodove. Prema drevnom mitu, rimski bog Jupiter, koji je bio poznat i kao Jove, objedovao je orasima dok je živio na zemlji. Stoga su Rimljani orahe nazvali Jovis glans, što znači ‘žir boga Jupitera’. 

√  Jezgra oraha kaloričnija je više od tri puta od goveđeg mesa.

√ Od nezrelih plodova ubranih u lipnju pripremaju se razni ljekoviti macerati od kojih je najpoznatiji ‘orahovac’.

√  Srčani bolesnici i trudnice moraju biti oprezni i izbjegavati uporabu oraha.

√ Za stare Rimljane i Grke bio je simbol plodnosti, a blagotvorno djeluje i kod problema prostate.

√ Narodni nazivi: orij, orah, oraj, oreh, oruh, orjeh, orih, bijeli orah, orašak

________________________

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.