ANTUN BORIS ŠVALJEK, slikar, grafičar i likovni pedagog

Objavljeno: 17.03.2023.
image

Antun Boris Švaljek (1951. – 2023.)

Autor: K. Skočibušić / Foto: Arhiva VV 

ŠVALJEK, Antun Boris – hrvatski slikar, grafičar i likovni pedagog, rođen je u Zagrebu 1951. godine, u obitelji koja je podrijetlom iz Radoboja u Hrvatskom zagorju. Mladost je proveo u Varaždinu u čijoj je Gimnaziji maturirao, a bio je i član Teatra mladih „Ars longa vita brevis“. Za Varaždin će, zbog ljepote koju je doživio u mladosti, ostati trajno vezan cijeloga života. Iako fizički kasnije u tome gradu nije živo, to je grad kojemu se stalno vraćao, grad u kojem je ostvario svoja velika slikarska djela. U varaždinskim galerijama izlagao je više puta i objavio dvije grafičke mape. Kruna njegovog likovnog druženja s Varaždinom bila je 2011. godine kada je izradio svečani zastor varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta. „Na velikom platnu kazališnog zastora Švaljek se poigrao zrcalnim preslikom kazališnog interijera dupkom ispunjenog publikom.“ (Bešlić)

Nakon Gimnazije u Varaždinu, školovanje je nastavio u Zagrebu gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao 1974. godine u klasi profesora Šime Perića. Od 1974. do 1977. godine bio je suradnik Majstorske radionice prof. Krste Hegedušića i Ljube Ivančića.

Bavio se grafikom, grafičkim oblikovanjem i ilustriranjem knjiga. Slike, grafike i skulpture izlagao je na više od sto samostalnih izložbi te više od šesto skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je izvanredni profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu (Sveučilište u Mostaru). Od početka osamdesetih godina živio je i djelovao u Zadru. Godine 1996. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Umro je 2023. godine.

____________________________

Izvori:

  1. Švaljek, Antun Boris. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 17. 3. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=60064>.
  2. Bešlić, Milan. (2011.) : Švaljekov magični prostor. (Svečani zastor HNK u Varaždinu). Vijenac, br. 440.