Bajnski dvori / Varaždinska županija

Objavljeno: 09.09.2021.
image

Dvorac Bajnski dvori danas (Foto: Varaždinska županija)

Nepovratno izgubljeno umjetničko blago

Autor: Kristijan Skočibušić

U ratnom vihoru ili zbog nebrige novih vlasnika mnogi dvorci na području Varaždinske županije danas su zapušteni ili uništeni. Među onima koji su doživjeli tužnu sudbinu je dvorac Bajnski dvori za kojeg mnogi povjesničari likovne umjetnosti kažu da se njemu nalazilo neprocjenjivo umjetničko blago koje je u pljački lokalnog “zelenog kadra” i požaru nestalo 1918. godine.

Prema podacima kroničara toga doba dvorac je bio pun originalnih slikarskih umjetnina najboljih svjetskih umjetnika: Murilla, van Dyckena, Rubensa, Durera, Rembrandta i  drugih. Bilo je tu perzijskih sagova, vrijednog porculanskog posuđa, stilskog namještaja, venecijanskih lustera, … Bajnski dvori bili su pravi umjetnički muzej od neprocjenjive vrijednosti.

Dvorac Bajnski dvori nalazi se na prostoru između Gornjeg i Donjeg Ladanja, na obronku brda Borovlje. Okružen je velikim i lijepim parkom. Vlastelinstvo je utemeljio 1610. godine Both de Bayna, prema kojem je dvorac i dobio ime „Bajnski“. Vlasnici imanja bili su plemići Batthyny i Erdödy. U parku dvorca nalazi se kapela neoromaničkog križnog tlocrta s polukružnom apsidom i malim tornjićem iznad pročelja. U toj kapelici sahranjeni su bivši vlasnici Ivan Erdödy (umro 1879.) i njegova žena Terezija Raczyski (umrla 1909.). U njoj su se još 1945. godine nalazile dvije kasno-gotičke slike na dasci s likovima svetaca, možda nastale u Poljskoj oko 1500. godine. Središnja oltarna slika Žitna Madona čuva se u Gradskom muzeju Varaždin, dok su oltarna krila nestala. Oko dvorca bio je lijepi crnogorični pejzažni park, koji je danas dosta zapušten.

Nakon miniranja i požara 1918. godine od dvorac Bajnski dvori ostalo je sačuvano tek jedno krilo s tornjem te nešto gospodarskih zgrada. Desetljećima nakon Drugog svjetskog rata dvorac je korišten kao bolnica za neuropsihijatrijske bolesti zbog čega je u parku sagrađena još jedna zgrada.

Izvori: _____________

  1. Đurić, Tomislav ; Feletar, Dragutin. (1991.) : Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske. Matica Hrvatska. Koprivnica.
  2. Szabo, Đuro. (1938.) : Kroz Hrvatsko zagorje. Zagreb.