Bednja / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Dvorac Trakošćan s jezerom (Foto: Arhiva Terra vox)

Zapadna vrata Varaždinske županije

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Bednja nalazi se u zapadnom dijelu Varaždinske županije, u najljepšem dijelu Hrvatskog zagorja. Riječ je o kraju bogate povijesti u kojem su, gradeći crkve, kapele i dvorce, duboki trag ostavile brojne hrvatske plemićke obitelji.

U nisci biserja, kako neki nazivaju dvorce Hrvatskog zagorja, Trakošćan je najljepši i najsjajniji. Brojni su razlozi za takvu ocjenu. Korijeni dvorca sežu daleko u prošlost, a povjesnica otkriva da se već u četrnaestom stoljeću na jednom od brežuljaka između Ravne gore, Macelja i Strahinčice nalazio srednjovjekovni burg koji je tijekom povijesti često mijenjao vlasnike. U 14. stoljeću utvrda se nalazi u vlasništvu grofova Celjskih, a kasnije, gotovo tri i pol stoljeća, Trakošćan je u posjedu plemićke obitelji Drašković. Dogradnje, uređenja i prenamjene prostora bile su česte, a današnji izgled dvorca i romantičarskog perivoja, koji se nalazi uz njega, potječe iz sredine 19. stoljeća kad je Juraj V. Drašković dao izvršiti temeljitu obnovu ruševnog srednjovjekovnog grada u duhu svoga vremena. Tako je titularni grad obitelji Drašković dobio novi neogotički izgled kakav je zadržao sve do danas. Trakošćanski kompleks prostire se na 450 hektara.

Središtem naselja Bednja dominira župna crkva sv. Marije koja je današnji izgled dobila 1802. godine nakon što je pregrađena i dograđena starija crkva. U crkvi se nalaze vrijedne iluzionističke freske s kraja 18. stoljeća, te kasnogotičke freske iz 16. stoljeća. Ispred crkve je pil Marije s Djetetom iz 1672. godine visok četiri metra, a ispred župnog dvora nalaze se dvije lipe prema predaji zasađene 1760. godine.

Na području općine Bednja nalaze se i drugi vrijedni objekti spomeničke i sakralne baštine od kojih je najvrjednija barokna kapela sv. Tri Kralja na Ravnoj gori sagrađena 1619. godine.

_____________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.