Beretinec / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Dvorac Šaulovec (Foto: Marko Jurinec/Arhiva Terra vox)

Općina za ugodan život nadomak Varaždina

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Beretinec nalazi se jugozapadno o grada Varaždina. Sjeverni dio njenog prostora plodna je ravnica s oranicama i šumarcima, u središnjem dijelu na blagim padinama brega okrenutim prema Varaždinu nalazi se većina građevinskih objekata, dok je južni dio prostora općine izrazito briježni. Vinogradi, šume i šumarci, te brojni vikendaški objekti glavna su slika toga dijela Općine Beretinec. Krajolik je ekološki dobro očuvan, razvijena je komunalna infrastruktura i sva naselja općine Beretinec čine cjelinu ugodnu za življenje.

Stavljajući ježa kao simbol radinosti, čistog okoliša i privrženosti domu u općinski grb, poslana je nedvosmislena poruka o kakvim je ljudima i prostoru riječ. Općina Beretinec ubraja se u skupinu manjih općina u Varaždinskoj županiji, sva naselja dobro su prometno povezana i lijepo uređena.

Od kulturno-povijesnih spomenika do danas je sačuvan jedino dvorac Šaulovec, dok su druge građevine s povijesnim sadržajem srušene. Ostala su samo sjećanja. Jedna od takvih je i kurija sagrađena početkom 19. stoljeća, vlasništvo obitelji Orešek, u kojoj je Dragutin Antolek Orešek uredio i 1862. objavio prvi hrvatski humoristički list „Podravski jež“. U istoj kuriji Antolek Orešek je i umro 1883. godine.

Obitelj Kiš dvorac Šaulovec sagradila je krajem 18. stoljeća na mjestu gdje se nalazilo manje vlastelinsko zdanje. Početkom 20. stoljeća dvorac se proširuje i pregrađuje prema idejama i nacrtima jednog bečkog arhitekta. Dvorac dobiva dvije kule i novi portal čime dobiva historicistička obilježja. Unutrašnjost dvorca lijepo je uređena. Posebno vrijedno je veliko zavojito stubište što iz prizemlja vodi na kat s lijepom secesijskom ogradom. Oko dvorca nalazi se park iz 18. stoljeća.

____________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.