Brač

Objavljeno: 20.08.2022.
image

Otok plaža, mirnih uvala i bogate kulturne povijesti – biser srednjega Jadrana

Autor: Kristijan Skočibušić / Foto: Anđelko Stričak

BRAČ, otok u Jadranskom moru površine 395 četvornih kilometara, na kojemu živi tek petnaestak tisuća stanovnika Hrvata, katolika, najvećim dijelom čakavaca. Pripada skupini srednjodalmatinskih otoka, a od kopna (prema Splitu) odvaja ga Brački kanal. Glavna klimatska obilježja ista su kao i kod drugih srednjodalmatinskih otoka, ljeta su topla i sušna, a zime blage. Na otoku Braču nalazi se više malih, skladnih i lijepo građenih starih naselja od koji se izdvajaju: Supetar, Neržišća, Pučišća, Selca, Sutivan, Milna, Postira i Bol s nadaleko poznatom plažom Zlatni rat, pravom ljepoticom Jadranskoga mora koja stalno mijenja oblik.

Najviši vrh otoka Brača je Vidova gora (778 m) koji je ujedno i najviši vrh na svim jadranskim otocima. To je omiljeno izletište brojnih turista i zaljubljenika u otočke i dalmatinske krajobraze. S Vidove gore pruža se nezaboravan pogled na Bol i Zlatni rat, na okolne srednjodalmatinske otoke i kopno. Od prirodnih znamenitosti otoka Brača valja spomenuti i dvije spilje: Zmajevu i Dragonjinu uz koje su vezane brojne legende i povijesne priče. Na otoku Braču je sagrađeno više od sto crkava i kapela.

Prirodni položaj tijekom povijesti presudno je utjecao na gospodarski razvoj otoka i život ljudi. Poljoprivreda, ribarstvo, brodogradnja i turizam temeljne su gospodarske grane koje su stoljećima određivale kvalitetu života na otoku. Isto tako, vrlo važno mjesto u njegovom razvoju ima i nadaleko poznati brački kamen koji je stoljećima bio izazov i veliko nadahnuće mnogim umjetnicima i graditeljima. U bračkom kamenu umjetnička djela stvarali su Juraj Dalmatinac, Andrija Aleši, Nikola Firentinac te brojni drugi kipari. Povijesni izvori govore da je od bračkoga kamena sagrađena Dioklecijanova palača u Splitu, predvorje zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, a neki istraživači navode da je bračkim kamenom dijelom građena i zgrada Bijele kuće u Washingtonu.

Težak život na otoku i brojne prirodne nedaće s kojima su živjeli Bračani uvjetovali su da se s otoka tijekom povijesti stanovništvo iseljavalo u daleke prekooceanske zemlje, najviše u Sjevernu i Južnu Ameriku. U iseljeništvu najveća kolonija Bračana nalazi se u Čileu gdje su se marljivi otočani potvrdili kao uspješni poduzetnici te su ostvarili značajne uloge u javnom, političkom i kulturnom životu zemalja u koje su doselili.

Otok Barč prava je riznica hrvatske umjetnosti i kulture. To je otok s najviše knjižnica, a hrvatskoj i svjetskoj znanosti i umjetnosti dao je mnoge istaknute ličnosti. Iz velikog mozaika bračkih velikana spomenimo tek neke: Branko Dešković (kipar), don Nikola Eterović (nadbiskup i apostolski nuncij), Duško Kečkemte ( povjesničar umjetnosti), Andronik Lukšić (poduzetnik), Matko Trebotić (slikar), Ivan Rendić (kipar), Petra Skansi (košarkaš), Arsen Bauk (političar) … Kad je riječ o Baraču treba spomenuti i to da je u Selcu 1911. godine podignut prvi spomenik velikom ruskom književniku Lavu Nikolajeviču Tolstoju (1828. – 1910.), a veliki dio djetinjstva u rodnim Postirama na Braču proveo je i hrvatski književnik Vladimir Nazor (1876. – 1949.).

Iz bogate povijesti otoka Brača valja izdvojiti pustinjačku nastambu Pustinja Blaca, koju su sredinom 16. stoljeća utemeljili poljički popovi glagoljaši nakon što su sigurno utočište bježeći pred Turcima pronašli na otoku. Glagoljaši su izgradili samostan, crkvu, gospodarske i druge objekte, a zapušteni šumski okoliš marljivim radom pretvorili u vinograde, vrtove i maslinike. Pustinja Blaca stoljećima je bila središte glagoljaške pismenosti, a danas je zaštićeno hrvatsko kulturno dobro. Osim što je velika turistička vrijednost, ona se ubraja u prvorazredne hrvatske povijesne i kulturološke znamenitosti. Urezana u stijene pravi je kulturni, prirodni i povijesni biser otoka Brača.

Izvori: ________________

  1. ĐURIĆ, Tomislav. (2007.) : Legende puka hrvatskoga, sv. 1-3. Meridijani. Samobor.
  2. Enciklopedija hrvatske povijesti i kulture. (1980.) : Školska knjiga, Zagreb.
  3. https://www.otok-brac.hr

Fotogalerija: ________________