Čalinec / Varaždinska županija

Objavljeno: 09.09.2021.
image

Kurija Čalinec (Foto: Varaždinska županija)

Kurija izgubljenog sjaja i ljepote

Autor: Kristijan Skočibušić

Područje današnjih općina Maruševec i Vinica od davnina je zbog ljepote krajolika i blizine Varaždina bilo zanimljivo hrvatskim i drugim plemićkim obiteljima. To je područje na kojem je plemstvo izgradilo više lijepih dvoraca i kurija. Među njima je kurija Čalinec. Riječ je o jednokatnoj građevini sagrađenoj na brijegu između Maruševca i Vinice. Spominje se u 16. stoljeću kao kaštel, a u 17. i 18. stoljeću je pregrađen u kuriju.

Današnji oblik s drvenim rezbarenim stubama, drvenom terasom i balkonom dobio je potkraj 19. stoljeća. Nekada se oko kurije nalazio bogat i lijep perivoj. Nažalost, od te nekadašnje ljepote do danas je sačuvano vrlo malo. Na ljepotu perivoja podsjeća tek tisa posađena pred samom kurijom. Procjenjuje se da je stara više od tristo godina, opsega gotovo četiri metra i jedna je od najvećih u Hrvatskoj. Stavljena je pod zaštitu i u dosta je lošem stanju.

Vlasnici kurije Čalinec bili su Vragovići (16. stoljeće), potom Patačići i Draškovići, koji ga prodaju obitelji Kőrőskeny. Kuriju Čalinec 1883. godine kupuje dr. Oskar pl. Pongratz u čijem će vlasništvu ostati do njegove smrti 1945. godine. Kuriju Čalinec komunističke vlasti nacionalizirale su i desetljećima koristile za razne svrhe i namjene.

Izvor:__________

  1.  Đurić, Tomislav ; Feletar, Dragutin. (1991.) : Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske. Matica hrvatska. Koprivnica.
  2. Obad – Šćitaroci, Mladen. (1989.) : Perivoji i dvorci Hrvatskog zagorja. Školska knjiga. Zagreb.