Cestica / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Župna crkva Uzvišenja sv. Križa u Radovcu (Foto: Kristijan Skočibušić)

Hrvatska poveznica sa zemljama srednje Europe

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Cestica smještena je u sjeverozapadnom pograničnom dijelu Varaždinske županije na prostoru koji jednim dijelom karakterizira brežuljkasto područje, dok drugi dio ispunja plodna ravnica u porječju rijeke Drave. To je u geografskom smislu mjesto gdje se susreću panonska ravnica i rubovi alpskog lanca, gdje se stoljećima snažno dodiruje i u svakodnevnom životu isprepliće hrvatsko sa slovenskim i obrnuto. Prometni položaj Cestice je iznimno povoljan jer tim područjem prolazi državna cesta koja ide od Osijeka, preko Koprivnice i Varaždina do hrvatsko-slovenske granice. Cestica je jedna od poveznica Hrvatske sa zemljama srednje Europe.

Povijest života na području Cestice može se pratiti još od antičkih vremena. Naime tim područjem je prolazila rimska cesta koja je povezivala Osijek i Ptuj. No pravi razvoj većine naselja koja danas čine Općinu Cestica počinje tek u 14. i 15. stoljeću. Tijekom stoljeća posjede na području današnje općine imala je plemićka obitelj Vragović iz Maruševca, a nakon nje obitelj Bakić iz Splita.

Na području općine Cestica nalazi se nekoliko vrlo vrijednih kulturno-povijesnih spomenika. Župna crkva Uzvišenja sv. Križa u Radovcu sagrađena je u 17. st., no istraživači su pronašli i gotičke elemente što upućuje da su neki dijelovi sagrađeni najvjerojatnije u 15. stoljeću.

Gotičko-barokna kapela sv. Lovre u Lovrečanu sadašnji izgled dobila je 1777. godine, a crkva sv. Barbare u Natkrižovljanu početkom 18. stoljeća. U crkvi se nalazi vrijedan kasno-barokni inventar. Od ostalih objekata graditeljske baštine najznačajniji je dvorac-kaštel Križovljangrad sagrađen 1752. g. u obliku križa. Oko dvorca nalazi se veliki perivoj, čak 22 hektara, oblikovan početkom 19. stoljeća. Nekada je bio znamenit po skupinama stabala hrasta lužnjaka, no do danas se sačuvalo vrlo malo od nekadašnje njegove vrijednosti i ljepote.

_____________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.