Dan državnosti Republike Hrvatske

Objavljeno: 29.05.2022.
image

Vijenci i svijeće za poginule i nestale hrvatske branitelje

Autor: TP

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (28. 5. 2022.) – Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske na gradskom groblju u Varaždinu, kod Križa branitelja, odnosno Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u spomen na poginule i nestale branitelje ta civilne žrtve Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Zajednički vijenac su u pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde položili župan Anđelko Stričak i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, a počast su odali i članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja, te predstavnici udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata.

 Župan Stričak je sve prisutne pozvao na minutu šutnje, dok je Ljubica Florijan, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije predvodila molitvu za sve poginule, preminule i nestale branitelje.

– Čestitam svima Dan državnosti, a pripadnicima Hrvatske vojske čestitam njihov dan. Od 1999. godine kada su naši vojnici prvi puta krenuli u mirovne misije do danas su sudjelovali u tridesetak misija diljem svijeta.  Taj podatak govori kako je današnji svijet nesiguran i nestabilan. Upravo je zbog toga bitno da na načelima solidarnosti, uvažavanja, požrtvovnosti i dijaloga gradimo bolje sutra ne samo za nas nego i za buduće generacije. Smatram da nam sve ono kroz što smo prošli, od  Domovinskog rata do ulaska u euroatlantske integracije daje razlog za optimizam da još  čvršće i hrabrije sudjelujemo u izgradnji domovine – rekao je župan Stričak te dodao da nas još čeka završetak dva strateška cilja ulazak u eurozonu i schengensku zonu.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan također je čestitala svim građanima Dan državnosti te je pritom istaknula posebnu ulogu naših branitelja u obrani Domovine.

Fotogalerija: _____________________