Dani hrvatskog kulinarstva

Objavljeno: 05.04.2022.
image

Varaždinske Toplice opet domaćin najboljim hrvatskim kuharima i slastičarima

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDINSKE TOPLICE (4. 4. 2022.) – Dani hrvatskog kulinarstva, manifestacija je koja se, nakon stanke zbog pandemije koronavirusa, ponovno vraća u kongresnu dvoranu Hotela Minerve u Varaždinskim Toplicama. To će od 4. do 8. travnja biti biti mjesto susreta za mnogobrojne domaće i inozemne kuharske i slastičarske majstore.

Već poznata manifestacija namijenjena je kuharima i slastičarima iz cijele Hrvatske i šire koji se razlikuju po mjestu zaposlenja, tehnikama pripreme hrane i godinama iskustva, no povezuje ih ono najbitnije, ljubav prema kuhanju i kreiranju jela. Natjecanjem u brojnim kategorijama i potkategorijama svi dobivaju jednaku priliku u predstavljanju svojih ambicija i kreativnosti.

Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja su 9. državno prvenstvo slastičara, 14. državno prvenstvo kuhara, Bocuse d’Or-Croatia 2022. te 12. natjecanje učenika Kamelija kup.

Slastičari i kuhari natjecateljskog duha moći će u nekoliko kategorija odmjeriti svoje vještine, kreativnost i poznavanje tehnika. Proglašenje slastičarskog prvaka će se održati u utorak, a novog kuharskog prvaka otkrivamo u četvrtak. Pobjednici osvajaju prestižnu titulu državnog prvaka Hrvatske u kuharstvu, odnosno slastičarstvu.

Kuhari s najvećim ambicijama će se natjecati u sklopu natjecanja „Bocuse d’Or Croatia“, a pobjedniku, čije proglašenje će biti u četvrtak, pripada ugledna pozicija predstavnika Hrvatske na sljedećem izdanju najprestižnijeg svjetskog individualnog natjecanja u kulinarstvu – Bocuse d’Or Europe.

Novim generacijama, učenicima srednjih strukovnih škola, pruža se prilika pred žirijem pokazati naučene tehnike i novi pristup kulinarskom izričaju, natjecanjem u kategorijama 12. Kamelija kupa. One najbolje čekaju vrijedne nagrade brojnih sponzora, između ostalog stipendije visokog kulinarskog učilišta Aspira. Sva natjecanja održavaju se u mobilnim kuhinjskim jedinicima, i otvorena su za javnost.

Dio bogatog programa manifestacije su i brojne besplatne kulinarske radionice, edukacije i degustacije koje će se održavati od 04. do 07. travnja od 17:00 pa sve do 20:00 sati. Radionice modernih kulinarskih tehnika vodit će brojni renomirani kuhari iz Hrvatske i drugih zemalja, između ostalog, Grčke, Italije i Slovenije.

Fotogalerija: ____________