Dani performansa

image

Nazivom Sutra temom se okreće sutrašnjici, a programom gleda na veliku povijest discipline performansa

Reminiscencije, ali i refleksiju na status umjetnosti performansa na okruglom stolu iznijet će neki od osnivača i sudionika festivala kroz njegovu povijest.

Autor: TC

Foto: Gradski muzej Varaždin

Dvadeseto, jubilarno izdanje Dana performansa pod nazivom Sutra se temom okreće sutrašnjici, a programom gleda na veliku povijest discipline performansa. Koncept razvoja novog iz povijesnog najbolje se odražava na događaju sadnje hrastova koji će komemorirati velikane hrvatskog performansa u sto godina njegovog postojanja u našoj vizualnoj kulturi i umjetnosti od Travelera do Marijana Crtalića. Sam događaj reinterpretacija je akcije 7000 hrastova Josepha Beuysa iz 1982. godine.

Projekcijom dokumentarnih filmova o Josephu Beuysu i Ulayu manifestacija na tragu svog međunarodnog djelovanja odaje počast velikanima discipline kojoj je posvećena.

Reminiscencije, ali i refleksiju na status umjetnosti performansa u okruglom stolu iznijet će neki od osnivača i sudionika festivala kroz njegovu povijest.

Za vrijeme festivala u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin bit će postavljene izložbe beogradskog umjetnika Zorana Todorovića u izložbenom salonu u prizemlju palače Sermage, a splitskog Zlatana Dumanića u izložbenom prostoru na katu palače. Oba umjetnika svoj su umjetnički status razvili baveći se performansom, Dumanić kao aktivni performer, a Todorović uključujući performativne elemente u svoju multidisciplinarnu umjetničku praksu.

U svom jubilarnom izdanju festival će ponovo publici predstaviti izvedbe uživo, nakon prošlogodišnjeg „covid-19 virtualnog“ izdanja. Dani performansa u Varaždinu traju od 9. do 12. rujna 2021.

Autorska koncepcija projekta: Branko Franceschi.

Suradnici na projektu: Ivan Mesek, Elizabeta Igrec.

Organizator: Gradski muzej Varaždin.

Program podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

Oznake:, , ,