Drugi znanstveni skup “Varaždinsko bučino ulje”

Objavljeno: 22.02.2022.
image

Kvaliteta Varaždinskog bučinog ulja sve je bolja

Autor: TP

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN –  U organizaciji Varaždinske županije, HAZU – Zavod za znanstveni rad Varaždin i Udruge Varaždinsko bučino ulje  održan je 2. znanstveni skup „Varaždinsko bučino ulje“. Skupu je prisustvovao veliki broj proizvođača bučinog ulja, a vrlo zanimljiva predavanja održali su predavači sa Sveučilišta Sjever, Instituta Ruđer Bošković, ADIPA – Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i Bioinstituta iz Čakovca. Oni su u svojim izlaganjima  predstavili zdravstvene blagodati bučinog ulja i važnost njegove konzumacije u studentskoj populaciji, a dali su i povijesni pregled razvoja uljara te iznijeli koji su izazovi u proizvodnji bučinog ulja.

Prisutnima se na samome početku skupa obratila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula kako je Varaždinsko bučino ulje zaštićeni autohtoni proizvod te je posebno naglasila  da se radi o jedinom zaštićenom bučinom ulju na području Republike Hrvatske. Varaždinsko bučino ulje prvo je bučino ulje koje je osvojilo zlatnu medalju na prestižnom svjetskom natjecanju.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec

– Mi danas imamo četrdesetak poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom bučinog ulja za potrebe tržišta, a još je više onih koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe. Slobodno možemo konstatirati da proizvodnja našeg crnog zlata u posljednjih nekoliko godina doživljava pravu ekspanziju. Iznimno smo ponosni na naše proizvođače koji svoje znanje, energiju i trud ulažu u proizvodnju, a još smo ponosniji što to svoje znanje prenose na mlađe generacije. To nam je veliki zalog za budućnost i pretpostavka da će se i dalje nastaviti kontinuitet proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja – poručila je zamjenica župana dok je  pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.scDragutin Vincek naglasio kako je intencija održanog skupa bila promocija i građenje prepoznatljivosti brenda “Varaždinsko bučino ulje”.

Pročelnik dr. sc. Dragutin Vincek

Zaštićeno je pet maslinovih ulja, ovisno o destinaciji otkuda dolaze, i bore se protiv jednog na domaćem tržištu. Ali ta domaća borba je možda čak i nevažna. Želimo da ljudi svakodnevno koriste bučino ulje. Zato smo našim tradicionalnim proizvodima pokrili od vrtića do znanosti, pokušavamo doprijeti u sve sfere društva – rekao je Vincek.

O antioksidacijskoj aktivnosti bučinog ulja i pogače govorio je prof. dr. sc. Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković.

– Antioksidansi su važni u ljudskom organizmu jer naš štite od takozvanog oksidacijskog stresa kojem smo svi podložni zbog današnjeg načina života, brze i nepravilne prehrane i nedovoljnog kretanja, što onda uzrokuje i pretilost i naravno može dovesti do niza raznih bolesti – rekao  je Valić dok je  izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak, Odjel za prehrambenu tehnologiju, Sveučilište Sjever, govorila o potrošnji i informiranosti te o važnosti konzumacije bučinog ulja u studentskoj populaciji

Predavači mr. sc. Roman Ozimec i Melita Makovec iznijeli su rezultate svojih istraživanja o uljarama bučinog ulja kao industrijskoj baštini Hrvatske te današnjim izazovima u proizvodnji bučinog ulja Safety vs Quality.

Fotogalerija: ______________________