Dunja – ugodnog mirisa, pjesmom opjevana

Objavljeno: 23.10.2023.
image

Ljekoviti plodovi puni su vitamina i minerala

Autor: Miljenko Županić / Foto: Kristijan Skočibušić

DUNJA (Cydonia oblonga Mill.) – Smatra se da dunja potječe iz jugozapadne Azije, gdje je rasla kao samonikla biljka. Danas dunju možemo naći u zemljama Sredozemlja te sjeverne i južne Europe. Dunja je raširena na cijelom području Hrvatske, od sjevera do juga, a u Hrvatskom primorju mogu se naći i divlje, samonikle dunje. Dunja kasno cvate (krajem travnja ili početkom svibnja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa.

Plod je nalik na krušku, tvrd, okruglast, kvrgavo nepravilan. Dozrijeva u rujnu. Kod berbe je potrebno dosta pažnje jer su plodovi osjetljivi na pritisak zbog kojeg su oštećena i nagnječena mjesta sklonija bržem propadanju. Dobra je medonosna vrsta.

Ljekoviti dijelovi biljke su plodovi, listovi i sjemenke, a posebno prerađeni u sok ili sirup. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, mangan, klor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate. Sjemenke u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Dobro je znati …

√  Latinski naziv Cydonia potječe prema Grčkom nazivu jabuka iz Kidona koji se spominje 650. godine prije Krista, a dolazi od područja na otoku Kreti u kojem su se uzgajale najkvalitetnije sorte dunje.

√  U mnogim našim kućama, od Hrvatskog zagorja i Slavonije do Dalmacije, u jesen se dunje stavljaju na ormare ili zidne police jer prostor ispunjavaju ugodnim mirisom.

√   Berba započinje kada plodovi počnu mijenjati boju iz jarko zelene u intenzivno žutu.

√  Narodni nazivi: obična dunja

√ Iz zrelih plodova pripremaju se sirevi, žele, sok, sirup, vino, liker, pekmez, rakija, kreme …

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.

 

Saznaj više: ,