Dvorac i arboretum Opeka

Objavljeno: 13.01.2022.
image

Obnova za smještaj Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi

Autor: TC / Foto: Varaždinska županija

Rekonstrukcija dvorca Opeka odvija se po planu tako da će ovo povijesno zdanje u lipnju 2023. godine napokon biti obnovljeno te postati reprezentativno sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

Istaknuto je to danas prilikom obilaska gradilišta i uvodne konferencije EU projekta “Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi”, koji je vrijedan 43 milijuna kuna kuna. Od toga je 30 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 13 milijuna kuna osiguravaju Varaždinska županija i Fond za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Nakon što je trebalo 30 godina da se svi usuglasimo oko namjene dvorca i arboretuma Opeka, što je izazivalo nepovjerenje i skeptičnost građana, sada svi vidimo da se ovdje radi. Rekonstrukcija dvorca će završiti za godinu i pol dana, bude li se sve odvijalo sukladno planu. Osim tog ulaganja od 43 milijuna kuna, putem drugog EU projekta će u samu uspostavu Regionalnog centra biti dodatno uloženo gotovo 50 milijuna kuna, a u revitalizaciju arboretuma, prema procjenama, još 58 milijuna kuna. Sveukupno je to ulaganje od oko 150 milijuna kuna na ovom lokalitetu, što je veliki iskorak ne samo za Vinicu i Varaždinsku županiju, nego i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. U Varaždinskoj županiji, koju karakterizira poljoprivredna proizvodnja na malim parcelama, najrazvijeniji su cvjećarska proizvodnja, vinarstvo i vinogradarstvo, povrtlarstvo, povrćarstvo, proizvodnja meda. Ovim Regionalnim centrom kompetentnosti napravit ćemo dodatni iskorak u edukaciji mladih, kao i odraslih, a time i iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji – istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju projekata.

Varaždinski župan Anđelko Stričak

Učinio je to i načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec. – Moram zahvaliti svima, posebno timu iz Srednje škole “Arboretum Opeka” koji danonoćno rade na realizaciji projekata. Kao načelnik sam ponosan što smo danas ovdje i nadam se da ćemo za dvije godine, a možda i prije, svi opet biti ovdje ponosni što smo uspjeli napraviti nešto tako veliko – rekao je dr. sc. Štimec.

Rekonstrukcija obuhvaća cijeli dvorac, pri čemu će oko 30 posto ovog povijesnog zdanja biti iznova izgrađeno. Napravit će se vjerna reprodukcija južnog krila s tornjem te istočnog krila, dok će sjeverno krilo i aneks istovremeno biti rekonstruirani. U dvorcu će biti niz sadržaja, od genetske baze sjemenja, preko laboratorija za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala i laboratorija za kakvoću biljnih ulja, vina, meda, tla, pa do učionica i praktikuma za dendrologiju i dizajniranje vrtova te centra za floristiku. Uz to će biti uređene sobe s 50 kreveta za smještaj učenika, pedagoškog osoblja i za goste.

– Ovi projekti i njihova realizacija su zaista bajka. Uvođenjem novih tehnologija te mogućnošću napredovanja profesora i učenika, ovo će doista biti regionalni centar poljoprivrede, ali ne samo za Hrvatsku, nego i daleko šire – rekla je ravnateljica Srednje škole “Arboretum Opeka” Rajka Tršinski.

Vrijedan prostor arboretuma i dvorac zahvaljujući ovim velikim ulaganjima neće doživjeti potpunu devastaciju, napomenuo je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Kroz ovu veliku priču koja se sektorski nadovezuje na poljoprivredu, možemo ostvariti novu dimenziju i novu perspektivu ne samo poljoprivrede, nego i izvrsnosti. Sve to će omogućiti razvoj strukovnih zanimanja za učenike, razvoj odraslih osoba u profesionalnom smislu te cjeloživotnog učenja – rekao je Paljak.

Obilasku dvorca i uvodnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Općinskog vijeća Vinice i saborski zastupnik Predrag Štromar, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, županijski vijećnik Goran Kaniški te drugi uzvanici.

Nositelj projekta “Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” je Srednja škola „Arboretum Opeka“, Varaždinska županija je projektni partner, a suradnici na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, Srednja škola Bedekovčina, Parkovi d.o.o. za komunalne i hortikulturne djelatnosti.

Svrha projekta je unaprijediti infrastrukturu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi kao preduvjet usklađivanja stručnog programskog rada s potrebama tržišta rada i intenziviranja suradnje sa sličnim centrima u Hrvatskoj i Europi.

Fotogalerija: _____________________