ERNEST FIŠER, književnik i novinar

Objavljeno: 23.01.2023.
image

Mr. sc. Ernest Fišer, književnik i novinar (1943.) / Foto: Arhiva Terra vox

FIŠER, Ernest – književnik, novinar, publicist i kulturni djelatnik rođen je 1943. godine u Zagrebu. Gimnaziju je maturirao u Varaždinu. Studij likovnih umjetnosti završio je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je studij jugoslavenskih jezika i čistu filozofiju. Na poslijediplomskom doktorskom studiju Filozofskog fakulteta u Osijeku potvrdio je 2005. magisterij znanosti te radi na pripremi doktorske disertacije na temu Književno djelo Zvonka Milkovića.
Profesionalnu karijeru Fišer najprije gradi kao likovni pedagog, a zatim se okreće novinarstvu i radu u kulturnim ustanovama i institucijama u Čakovcu i Varaždinu. Bio je urednik brojnih izdanja knjiga, časopisa i novina. Najveći novinarsko-urednički trag ostavio je u Varaždinskim vijestima. Sudionik je Hrvatskog proljeća, bio je direktor Kazališta i Gradske knjižnice u Varaždinu.
Objavio je 12 zbirki pjesama i desetak monografija, kritičkih izdanja i stručnih studija. Član je HND-a, DHK-a, VKD-a i drugih prosvjetnih i kulturnih društava. Od 1994. godine predsjednik je Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu. Dobitnik je više književnih i društvenih nagrada i priznanja, te godišnjih novinarskih nagrada Zlatno pero i Zlatna kartica. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

_____________________________________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2018.) : Varaždinska županija – monografija & vodič