Europska komisija Varaždinsko bučino ulje zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla

Objavljeno: 07.07.2023.
image

Veliko priznanje generacijama proizvođača za proizvod vrhunske kakvoće

Autor: tc / Foto: Varaždinska županija

ZAGREB / VARAŽDIN (3. 7. 2023.) – Varaždinska županija, kao malo koja u Hrvatskoj, godinama postiže vrhunske rezultate u zaštiti svojih tradicionalnih proizvoda. Na tome tragu je i vijest koja govori da je Varaždinsko bučino ulje dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je objavila Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 3. srpnja 2023. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva Varaždinsko bučino ulje pokrenula je Udruga „Varaždinsko bučino ulje“ koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom Varaždinsko bučino ulje.

Nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana, Zagorskih mlinci, Zagorskih štrukli i Zagorskog bagremovog meda te Varaždinskog klipiča, naše Varaždinsko bučino ulje našlo je svoje mjesto na europskoj listi autohtonih i posebnih proizvoda. Da tamo pripada, mi smo znali već jako dugo, ali drago nam je da je to sada i službeno potvrđeno. Ova potvrda, prvenstveno je priznanje našim poljoprivrednim proizvođačima, OPG-ovima, koji, unatoč svim izazovima, teže kvaliteti svog proizvoda, a ujedno čuvaju tradiciju i kulturu svog kraja. Zaštita Varaždinskog bučinog ulja na europskoj razini doprinijet će daljnjem stvaranju identiteta i prepoznatljivosti Varaždinske županije, a ujedno će i podići razinu konkurentnosti na sve zahtjevnijem europskom i svjetskom tržištu – naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

 

Varaždinsko bučino ulje je djevičansko jestivo ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama. Varaždinsko bučino ulje je tamnozelene do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa. Aromatično je te ima uglađen, suptilan okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki. Karakteriziraju ga mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen buke. Tekstura ulja je zaokružena i profinjena, dobrog viskoziteta, vizualno privlačna i sjajnog odsjaja.

Proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja, od sadnje buča do dobivanja ulja, na području Varaždinske županije ima višestoljetnu tradiciju. Na temelju iskustava i znanja proizvođača, prerada sjemenki u Varaždinsko bučino ulje provodi se na nižim temperaturama, zbog čega se otpuštaju slađe mirisne note nego što bi se to postiglo pri uobičajenim temperaturama prženja. Osim toga, prilikom pripreme tijesta od mljevenih bučinih koštica dodaju se manje količine kuhinjske soli, što doprinosi posebnoj kvaliteti Varaždinskog bučinog ulja