Festival NO(c)TE(s) Acque Iasae

Objavljeno: 07.09.2023.
image

Operne zvijezde sa svjetskih pozornica stižu na arheološko nalazište Aque Iasae

Autor: tc / Foto. Varaždinska županija

VARAŽDINSKE TOPLICE – Zahvaljujući trodnevnom opernom festivalu NO(c)TE(s) Acque Iasae, arheološki lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama će od 8. do 10. rujna, postati velika, mistična pozornica pod zvijezdama. Idejna začetnica festivala, operna pjevačica Jelena Štefanić prisjetila se početaka Festivala prije tri godine.

Te prve godine kada sam nastupila s Martinom Tomčić i maestrom Pavlom Dešpaljem za klavirom svi smo bili iznenađeni jer je došlo tristotinjak ljudi, a sljedeće godine došlo ih je 700. Ta su prva dva izdanja, podsjećam, trajala samo jedan dan, a ove smo godine ambiciozno odlučili da traje tri dana. Idemo malim, ali sigurnim koracima – poručila je Štefanić i dodala kako je želja svih organizatora, pa tako i njezina, da prostor arheološkog lokaliteta u Varaždinskim Toplicama postane operna pozornica.

Održavanjem festivala kreira se novi kulturno-turistički proizvod koji i lokalnoj zajednici stvara dodanu vrijednost te doprinosi razvoju destinacije Varaždinske Toplice u cjelini, istaknula je direktorica TZ Lana Husnjak.

A da se Varaždinska županija želi profilirati kao županija s pričom, naglasila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec dodajući da su jedna od tih priča upravo Varaždinske Toplice koje kontinuirano ulažu u turizam i kulturu.

Varaždinska županija daje podršku očuvanju kulturne baštine, edukacije djece i mladih u kulturi, kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, KUD-ovima te kulturnim događanjima kao što je ovaj jer vjerujemo kako se samo u različitosti može prepoznati sva ljepota i naše županije, ali i umjetnosti i života općenito. Ovaj lokalitet jednako je magičan kao i nekad, a sve zahvaljujući ovakvim sadržajima koji ga nadograđuju i oplemenjuju. Zahvaljujemo na svakoj inicijativi koja promovira umjetnost, stvaralaštvo, glazbu, tradiciju i kulturnu baštinu, a posebice se veselimo događajima koji sve navedeno spajaju u novi magični spoj, poput ovog – naglasila je zamjenica Zagorec.

Vrijedi istaknuti kako je ove godine za javne potrebe u kulturi Varaždinska županija izdvojila 190 tisuća eura.

Gradonačelnica Dragica Ratković izrazila je zadovoljstvo što Varaždinske Toplice postaju prepoznatljive i po brojnim kulturnim događanjima i manifestacijama.

Varaždinske Toplice su po svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini jedinstvene u ovom dijelu Europe, a zahvaljujući ovim projektima, naša posebnost postaje još bogatija. Dosadašnja dva festivala klasične glazbe i opere potvrdila su da s festivalom moramo nastaviti te ga još dublje ukorijeniti u našem kulturnom i turističkom identitetu, kako u Varaždinskim Toplicama, tako i u čitavoj Varaždinskoj županiji – naglasila je gradonačelnica Ratković dodajući kako upravo ovakvi glazbeni spektakli privlače posjetitelje koji cijene kvalitetnu umjetnost i autentična iskustva, stoga grad postaje magnet za kulturne putnike i zaljubljenike u glazbu i gradi ime kao središte gdje se vrhunska izvedba spaja s jedinstvenom okolinom.

Martina Tomčić, koja će nastupiti trećeg dana Festivala naglasila je da je iznimno počašćena i sretna da ponovno može pokazati ono što živi.

Mislim da je ovo područje definitivno kraj koji zna prepoznati kulturu, zna uživati u umjetnosti i samim time Varaždinske Toplice apsolutno imaju prostora za jedan eksponencijalni rast u tom smjeru, kroz i ovakav festival, koji je treću godinu zaredom vrlo ambiciozno svoju večer proširio s jednog događanja na tri – rekla je Tomčić.

Festival NOcTEs Aqua Iasae u petak će s početkom u 19 sati otvoriti Gianfranco Pappalardo Fiumara, pijanist koji je nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Teatro “Alla Scala” u Milanu, St. Albans Church u Londonu te Theatre In u Montrealu i Japanu. Nedavno je dobio prestižnu nagradu francuske Sorbone – Grand Prix Excellente, za uspješnu karijeru i doprinos umjetnosti. Izvest će Recital s djelima J.S. Bacha.W.A. Mozarta, A. Salieria, V. Bellinija, S. Thalberga, F. Liszta te L.van Beethovena.

Stjepan Gerić, mladi pijanist, dvadesetogodišnjak iz Varaždinskih Toplica, s isto tolikim brojem osvojenih domaćih i međunarodnih nagrada i student Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, svoje će glazbeno umijeće pokazati u subotu navečer. Njegov su odabir skladbe Chopina, Haydna, Beethovena i Skrjabina, a pred njim je doista blistava budućnost i vjerujemo svjetla svjetskih pozornica.

Treći dan festivala donosi koncert pod nazivom Gianfranco & Friends. Atraktivne operetne arije Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame zasigurno će biti pravi doživljaj. Uz Gianfranca nastupit će operni pjevači, gosti festivala iz Italije: Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor) te operne pjevačice: Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) i mlada zvijezda iz Makedonije, čiji je raspon glasa 3 oktave, a koja je već osvojila brojne europske pozornice – Eva Zhivkovska.

Organizatori festivala su gradska Turistička zajednica, Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej, a i ove godine u organizaciji pomaže Varaždinska županija.