Glazbene svečanosti hrvatske mladeži

Objavljeno: 09.05.2024.
image

Varaždinska županija domaćin najboljim školskim pjevačkim zborovima iz cijele Hrvatske

Autor: vms / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Najbolji pjevački zborovi osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske okupili su se u Varaždinu na 67. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, koje su svečano otvorene danas u HNK u Varaždinu. Na pozornici Velike koncertne dvorane u srijedu i četvrtak nastupilo je 40 zborova, najbolji od najboljih u svojim županijama. Državno natjecanje organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, dok je pokrovitelj već tradicionalno Varaždinska županija, a domaćin Glazbena škola u Varaždinu.

– Ovo 67. natjecanje pjevačkih zborova jedno je od školskih natjecanja i smotri koje Agencija za odgoj i obrazovanje organizira svake godine. Glazba je posebna vrsta umjetnosti, sudjelovanjem u glazbenim aktivnostima djeca razvijaju niz vještina i kognitivne sposobnosti, pa je važno poticati uključivanje djece u različite glazbene aktivnosti – rekla je Daria Kurtić, v.d. ravnateljica Agencije, koja je i otvorila natjecanje.

Dobrodošlicu u Varaždin i Varaždinsku županiju je sudionicima poželjela zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Drago mi je što smo i ove godine pokrovitelj Glazbenih svečanosti, najdugovječnijeg školskog natjecanja u glazbi u Hrvatskoj. Imamo priliku ugostiti oko 1.500 sudionika, a posebno nas veseli da Varaždinsku županiju na ovom državnom natjecanju predstavlja devet zborova. Svi sudionici su već pobjednici jer su osigurali nastup na državnom natjecanju i od srca im želim puno uspjeha, da uživaju u radosti i zajedništvu koju donosi glazba, a da kući ponesu lijepe uspomene – istaknula je zamjenica Zagorec.

Predsjednica Državnog povjerenstva dr. sc. Anita Gergorić iz Agencije za odgoj i obrazovanje izvijestila je da broj sudionika svake godine raste.

– Interes za bavljenje zborskom glazbom je izuzetno velik. Na županijskim natjecanjima bilo je prijavljeno gotovo 70 zborova, od kojih njih 40 nastupa ovdje u četiri kategorije. Najviše, 16 zborova sudjeluje u A kategoriji zborova mlađeg uzrasta, od 1. do 5. razreda osnovnih škola, dok se 15 zborova natječe u B kategoriji zborova starijeg uzrasta od 5. do 8. razreda. U C kategoriji djevojačkih zborova srednjih škola imamo samo tri zbora, dok se u D kategoriji mješovitih zborova srednjih škola natječe šest zborova. Srednjoškolci su slabije zastupljeni, tako ih moramo jako čuvati i njegovati, ali to ne treba čuditi jer je glazbena umjetnost zastupljena samo u gimnazijama i pojedinim strukovnim školama. Dakle, ukupno je ovdje oko 1.500 sudionika, što je jako velika brojka s kojom smo izuzetno zadovoljni – zaključila je dr. sc. Gergorić.

Iz Varaždinske županije nastup na državnom natjecanju u A kategoriji izborili su pjevački zborovi VI. OŠ Varaždin, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec, OŠ Šemovec, OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet i „Uršuline zvjezdice“ Katoličke OŠ Sv. Uršule Varaždin, a u B kategoriji zborovi OŠ Petrijanec, OŠ Novi Marof i „Uršuline zvjezdice“ Katoličke OŠ Sv. Uršule Varaždin.

Na svečanom otvorenju prisustvovala je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, kao i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, tajnik 67. Glazbenih svečanosti Stjepan Levanić te drugi uzvanici.

Fotogalerija: _______________