GMV otvara vrta istaknutim umjetnicima mlađe generacije

Objavljeno: 08.10.2023.
image

U “Vrtlogu” umjetničkog svijeta Domagoja Rogine

Autor: ap / Foto: GMV

VARAŽDIN – U sklopu Srijede u Muzeju 11. listopada u 19 sati u Gradskom muzeju Varaždin otvara se izložba pod nazivom Vrtlog akademskog slikara Domagoja Rogine. Domagoj Rogina jedan je od najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika mlađe generacije, koji se prvi put u svom rodnom gradu predstavlja velikom samostalnom izložbom, postavljenom u reprezentativnom prostoru na katu palače Sermage / Galeriji umjetnina GMV-a. Izložba objedinjava pet tematskih ciklusa pod nazivima Monoliti, Autoportreti, Mrtve prirode ili Ciklus iz sjene, Morski psi i Krajolici, nastalih u razdoblju od 2018. do 2023. godine. Autorica stručne koncepcije je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Od stjecanja diplome na ALU u Zagrebu 2017. godine do danas Rogina stvara svoj vlastiti likovni izraz prožet tradicijskim slikarskim vrijednostima, izvorne i iskonske imaginacije i fascinacije te snažnoga interpretativnog naboja. U posljednjih deset godina nametnuo se kao slikar koji kroz zagasite namaze boja raslojava teksturu slikarske površine i stvara atmosferične prizvuke bezvremenskih prizora.

Domagoj Rogina (1989., Varaždin) diplomirao je 2017. slikarstvo u klasi prof. Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je izlagao na tridesetak skupnih i sedam samostalnih izložbi. Boravio je na rezidenciji u Belgiji 2015. i likovnoj koloniji Počitelj u BiH 2019. godine. Od 2018. godine radi kao profesor likovne i tehničke kulture u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ u Zagrebu. Kvaliteta njegova likovnog stvaralaštva potvrđena je i prestižnom Nagradom za mladog umjetnika, koju mu je ove godine dodijelilo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Izložba Domagoja Rogine za razgled je postavljena do 24. prosinca ove godine.