Godinama se povećava broj obrtnika u Međimurju

Objavljeno: 07.02.2024.
image

Posavec: Više novca za obrtnička zanimanja i promidžbu na sajmovima

Autor: tc / Foto: Međimurska županija / OKM

ČAKOVEC – Župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak potpisali su sporazum kojim se nastavlja suradnja i podrška koju Županija kontinuirano 15 godina pruža međimurskim obrtnicima. Riječ je o financijskoj podršci obrtnicima za promotivne aktivnosti, odnosno nastupe na sajmovima diljem Hrvatske i u inozemstvu. U 2024. godini, u kojoj Obrtnička komora Međimurske županije obilježava 30. obljetnicu djelovanja, Međimurska županija uložit će više novca u unapređenje i razvoj konkurentnosti obrtnika, te očuvanje i promociju obrta u Međimurju koje se smatra kolijevkom obrtništva.

Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak zahvalio je županu Posavcu i Županiji na ustrajnoj podršci koja obrtnicima neizmjerno mnogo znači: – Komunikacija licem u lice, kakvu nude sajmovi, pokazala se nezamjenjivom u osvajanju tržišta i zato smo i ove godine, prema interesu naših članova, odabrali 15-ak tematskih i općih sajmova na kojima ćemo se predstaviti. Nemojmo zaboraviti da je obrtništvo dio naše prošlosti, ali i naša budućnost, te da nas suvremena tehnologija ne može zamijeniti. Osvrnemo li se oko sebe, sve je djelo nečijih ruku i toj simbolici se vidi naša prisutnost i važnost – rekao je predsjednik OKM-a Novak.

Župan Matija Posavec ističe da je cilj Međimurske županije podržati duh tradicije čiji su nositelji upravo obrtnici: – Na ovaj način iskazujemo i poštovanje vrijednim međimurskim obrtnicima, a potpore koje osiguravamo daju značajne rezultate, najvidljivije u činjenici da godinama broj obrta u Međimurju raste. S današnjim danom imamo 1.751 obrt, uz kontinuirani rast. Uz ova sredstva za promotivne aktivnosti, nastavljamo i s drugim oblicima podrške kojima direktno utječemo na otpornost i konkurentnost naših obrtnika – rekao je župan te posebno naglasio važnost ulaganja u stipendije učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja: – U zadnjem ciklusu stipendija, sredstva smo povećali na 64.000 eura kojima stipendiramo čak 194 učenika. To je izuzetno važno, jer je riječ o dugoročno održivom rezultatu. Drago mi je što naši obrtnici imaju i čvrstu komoru koja nam je pouzdan suradnik u ostvarivanju zajedničkih ciljeva – dodao je župan.

Prema planu Obrtničke komore, tijekom 2024. međimurski obrtnici imat će priliku predstaviti se na sajmovima u Virovitici, Splitu, Bjelovaru, Osijeku, Mostaru, Varaždinu, Rijeci, Krapini, Celju te Gospiću i Križevcima, te izlagati i na domaćem terenu – na Urbanovu u Štrigovi te sajmu Međimurska škrinjica u Nedelišću.