Hdočašće hrvatskih vatrogasaca u Mariju Bistricu

Objavljeno: 29.05.2022.
image

Hrvatska je ponosna na 160 godina dobrovoljnog vatrogastva

Autor: Varaždinska županija

Foto: Varaždinska županija

MARIJA BISTRICA (29. 5. 2022.) – U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice na Mariji Bistrici održano je tradicionalno 23. hodočašće vatrogasaca koje je okupilo više od 1.500 hrvatskih vatrogasaca. Domaćin hodočašća bila je Vatrogasna zajednica Krapino-zagorske županije, dok je gost suorganizator bila Vatrogasna zajednica Varaždinske županije. Svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan uz sudjelovanje preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta MBB-a.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo što je Varaždinska županija supokrovitelj ovog hodočašća jer izazova u današnje vrijeme ne nedostaje.

– To su kao prvo klimatske promjene. Mi u Varaždinskoj županiji proteklog tjedna bili smo svjedoci koliko nevrijeme može biti strašno, koliko štete može prouzročiti, a nažalost toga će biti sve više. Drugo, živimo u digitalno doba. Tehnika i tehnologija napreduju, idemo prema daljnjoj digitalizaciji, robotizaciji, umjetnoj inteligenciji, ali toplu riječ, stisak ruke, zagrljaj ne može ništa zamijeniti. I treće, dolazimo do ljubavi, da u naše najmlađe ugrađujemo tu toplinu da cijene, poštuju, vole sve i svakoga i da njegujemo našu povijest, tradiciju i običaje. Vjerujem da zajedno, uz poštovanje, dijalog, marljivošću i požrtvovnošću možemo odgovoriti na sve te izazove, a to su karakteristike koje krase vas vatrogasce. Vi ste uvijek i svugdje prvi. Tako je bilo kod nas u srijedu. Hvala vam na tome. Želim vam puno sportskih susreta i druženja, a što manje intervencija – rekao je župan Stričak čestitavši svim građankama i građanima Hrvatske u zemlji i inozemstvu sutrašnji Dan državnosti.

Uz vatrogasce iz svih dijelova Hrvatske, hodočašću se pridružio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader koji je poručio kako je svibanj mjesec hrvatskih vatrogasaca.

– Na to se oslanja i naša 160-godišnja tradicija. 1864. godine osnovano je prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Varaždinu odakle je krenulo organizirano vatrogastvo. Mi smo ponosni na tu povijest i među prvima u Europi smo s tim – kazao je Sanader.

Hodočašću su, između ostalih, prisustvovali i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, Franjo Gregurić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Vinko Pošta, počasni zapovjednik, Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Željko Nagy, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.