Hrvatska Vlada preuzima trošak zbrinjavanja baliranog varaždinskog smeća

Objavljeno: 25.10.2023.
image

Gradonačelnik Bosilj: Skidam kapu premijeru Plenkoviću!

Autor: vms / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Vlada Republike Hrvatske spremna je riješiti jedan od najvećih problema Varaždina, pitanje zbrinjavanja baliranog otpada na samom ulazu u grad, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas na sastanku održanom u Županijskoj palači.

Uz župana Anđelka Stričaka i njegove suradnike te saborske zastupnike Damira Habijana i Predraga Štromara, na sastanku su bili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, načelnici općina Sveti Ilija, Trnovec Bartlovečki i Vinica, Marin Bosilj, Verica Vitković i Branimir Štimec te pročelnik dr. sc. Dragutin Vincek.

Kao što je u rujnu ovdje u Varaždinu na svečanoj sjednici Županijske skupštine rekao premijer Andrej Plenković, cilj Vlade RH je nakon više od 18 godina napokon riješiti jedan od najvećih problema Varaždina. Vlada RH namjerava u 100-postotnom iznosu preuzeti trošak zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada u Brezju, za što se zalagao i župan Anđelko Stričak, kao i saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar. O tome sam danas obavijestio čelne ljude Grada Varaždina i četiriju općina, koji su iznimno zadovoljni s tim prijedlogom kojeg su, naravno, odmah i prihvatili – rekao je ministar Davor Filipović.

Napomenuo je da će Vlada RH u najkraćem mogućem roku donijeti odgovarajuće odluke, za čije će provođenje zadužiti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond će s Gradom Varaždinom sklopiti ugovor, kojim će sve biti detaljno definirano.

Današnji dan je iznimno važan jer smo, nakon dva mjeseca intezivnih sastanaka, na korak do konačnog rješenja za balirani otpad. Time će se razriješiti problem koji traje gotovo 20 godina, a gospodarska zona u Brezju napokon će u potpunosti biti privedena svrsi – istaknuo je župan Stričak.

Jako sam zahvalan predsjedniku Vlade RH, rekao je pak gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te dodao da sada može samo skinuti kapu premijeru Plenkoviću koji je stao iza svojih riječi te podupro rješavanje varaždinskih bala.