Hrvatski husarski zdrug

Objavljeno: 04.06.2022.
image

Ponosno baštine i promiču slavnu hrvatsku vojničku prošlost

Autor: TP  /  Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (4. 6. 2022.) – U povodu obilježavanja 250 godina Županijske palače Varaždinske županije osnovan je Hrvatski husarski zdrug. Članovi Zdruga su Husarska garda Varaždinske županije, Karlovački husari te Bjelovarski graničari–Husari 1756. Zapovjednik Zdruga je pukovnik u miru Josip Trogrlić ujedno i zapovjednik Bjelovarskih husara-graničara 1756, dok je predsjedavajući Mirko Kramberger, predsjednik Husarske garde Varaždinske županije.

– Cilj Zdruga je ujednačavanje načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama te zajedničkih nastupa na domaćim i inozemnim nastupima – rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zdruga Kramberger.

Osnivanju Zdruga, uz domaćine, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, zamjenicu župana Silviju Zagorec, prisustvovale su i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, zamjenica županice Karlovačke županije dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić.

– Važno je da mi kao hrvatski narod, posebno ovaj sjeverni dio Hrvatske očuvamo taj dio hrvatske povijesti, te uspomene i vojnu tradiciju. Njegovanje povijesti, tradicije, simbola oduvijek je bilo važno, a osobito danas kada je bitno očuvati nacionalnu svijest, pripadnost, a tu husari imaju važnu ulogu. Kako ste zajedno bili u povijesnim bitkama, uvjerena sam da će tako i vaš daljnji rad biti uspješan – poručila im je zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić.

Čestitke na združivanju i i puno uspjeha u daljnjem radu Zdruga uputila je i zamjenica županice Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar.

– Bez povijesti, bez tradicije, bez kulture, i bez svega što husari predstavljaju zajedno s ostalim povijesnim postrojbama hrvatski narod ne bi imao identitet i integritet. I stoga svima vama koji njegujete te hrvatske običaje, od 15. stoljeća pa nadalje, velika hvala – izjavila je dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako Grad Varaždin od Prvog svjetskog rata nije vidio toliko husara konjanika.

– Formiranjem Hrvatskog husarskog zdruga nastojimo i dalje baštiniti tu našu slavnu hrvatsku povijest, ali iskoristiti ga kao turistički potencijal. Osim toga, nastojimo se maksimalno posvetiti uzgoju jedne od najplemenitijih životinja, a to je svakako konj. Stoga mi već danas planiramo kao iskorak za iduće godine u to uključiti naše škole – buduće regionalne centre kompetentnosti – varaždinsku Medicinsku školu i Srednju školu „Arboretum Opeka“ iz Marčana, kao i sve uzgajivače konja, kako bi za koju godinu na našem području bilo i vježbališta, arena, ali i više mladih koji će čuvati našu konjičku povijest, ujedno se baveći i uzgojem te plemenite životinje – izjavio je župan Stričak.

Nakon osnivačke skupštine Zdruga uslijedilo je postrojavanje povijesnih postrojbi koje su podnijele prijavu županu Stričaku. Stijeg Zdruga blagoslovio je dekan te ujedno i  kapelan Ivica Horvat, a stijeg je zapovjedniku Zdruga Trogrliću predao župan Stričak, uz zapovijed da ga časno i ponosno nose te nadalje baštine slavnu hrvatsku vojničku povijest. Osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga uveličali su i pripadnici Varaždinske građanske garde i Zrinske garde Čakovec

Fotogalerija: __________________