Inicijativa Brune Hranića u Europskom odboru regija

Objavljeno: 12.02.2023.
image

Raspravljalo se o napadima divljih zvijeri na blago hrvatskih stočara

Autor: K. Sk. / Foto: Ilustracija

BRUXSELLES (10. 2. 2023.) – Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, redovito i aktivno sudjeluje u raspravama koje se vode na sjednicama European Committee of the Regions. Tako je bilo i tijekom rasprave na temu porasta napada divljih zvijeri na stoku. Riječ je o velikom problemu s kojim se u zadnjih nekoliko godina susreću hrvatski stočari, poglavito na području Dalmatinske zagore, Like i Gorskog kotara.

Iznio sam probleme s kojima se u zadnjih nekoliko godina susreću stočari s područja Hrvatske. Iako su u Hrvatskoj, prema zadnjoj procjeni 2019. godine, detektirane samo 163 jedinke vuka u 39 čopora, u posljednjih nekoliko godina dolazi do ogromnih šteta koje se ne mogu nadoknaditi sredstvima rezerviranim u državnom proračunu. Istaknuo sam da bi se trebale ujednačiti naknade za nastalu štetu po grlu za područje cijele Europske unije. Osim toga, treba pronaći načini za regulaciju broja jedinki vuka, a da se time ne naruši njihov status strogo zaštićene vrste – istaknuo je Bruno Hranić te dodao da je isto potrebno učiniti sa smeđim medvjedom.

Kad je u pitanju taj „šumski velikan“, štete uglavnom prijavljuju pčelari i vlasnici voćnjaka.

Nema nikakve dvojbe da je u oba slučaja potrebno jačati kapacitete svih uključenih u sustav praćenja i izvješćivanja. Treba izraditi i razvijati programe praćenja za velike zvijeri, a u proces svakako uključiti jedinice lokalne i regionalne samouprave – predložio je Hranić.