IVAN LEVANIĆ – LEFTY, fotoreporter

Objavljeno: 23.04.2022.
image

Izvor: Facebook / Željko Hajdinjak

LEVANIĆ, Ivan – Lefty (1950. – 2022.) rođen je u Varaždinu u kojem je završio osnovnu školu te kemijski smjer u varaždinskoj Tekstilnoj školi. Već u ranoj mladosti Lefty se počeo zanimati za fotografiju i toj je mladenačkoj ljubavi ostao vjeran cijeloga života. Iznimnu profesionalnu karijeru fotoreportera započeo je u Varaždinskoj industriji svile, gdje je u to vrijeme bio i aktivni član te prvi tajnik tamošnje foto sekcije, zahvaljujući kojoj je tih godina ponovo oživljen fotoamaterizam u našem gradu. Upravo iz te skupine zaljubljenika u fotografiju poniknuli su sjajni varaždinski novinari i fotoreporteri, pokojni Dragec Brezovec, Davor Puttar i Ivica Vukotić.

Ivan Levanić je karijeru vrsnog fotoreportera nastavio u tjedniku Varaždinske vijesti, gdje je zaposlen 1979. godine. Iako je u Varaždincu radio i kao tehnički urednik, Lefti se upravo u redakciji Varaždinca potvrdio kao vodeći fotoreporter u ovom dijelu Hrvatske.

Iz tjedna u tjedan svojom je kamerom bio kroničar svih društvenih, sportskih, kulturnih i političkih zbivanja tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Iz tog vremena ostat će zapamćene briljatne Leftijeve fotoreportaže, njegove odlične sportske fotografije, od kojih su mnoge bile izložene na danas nažalost, zaboravljenim izložbama – Sport u Varaždinu, koje je sponzorirala sportska marka Yassa.

Ostat će zapamćeno i njegovo fotografsko svjedočanstvo varaždinskih dana rata 1991. godine, ali i njegove ratne fotografije koje je kao fotoreporter Varaždinca snimao na pakračkom bojištu. Veliki interes javnosti pobudila je njegova samostalna izložba koju je u galeriji „stare Vame“ priredio 1992. godine, povodom obilježavanja 45. obljetnice Varaždinskih vijesti. Levanić je redakciju Varaždinskih vijesti napustio 1992. godine, kada je odlučio pokrenuti privatni posao, koji je bio vezan uz izradu papirnate galanterije.

Ivan Levanić početkom devedesetih godina prošloga stoljeća bio je jedan od osnivača Varaždinske televizije i jedan od prvih kamermana VTV-a. Fotoaparat je zamijenio televizijskom kamerom i ponovo je pokazao svoj briljantni snimateljski talent, posebice u izvrsnim reportažama o starim običajima varaždinskog kraja. Levanić je bio jedan od najboljih hrvatskih fotoreportera svoje generacije. Uz fotografiju, imao još mnoge ljubavi i interese. Bio je izvrstan gitarist, starije generacije sjećaju ga se kao prvog pjevača Kamene generacije i gitarista trija VIS. Lefty je bio i izvrstan sportaš, bio je primjerice, prvi varaždinski novinar koji je pretrčao Yassa maraton. Bio je i zaljubljenik u prirodu, gdje je snimio neke od svojih najboljih fotografija.

Kao vrsni fotoreporter i umjetnički fotograf Ivan Levanić je za svoj fotografski rad dobio niz priznanja, a njegove su fotografije bile izložene na brojnim fotografskim izložbama. Leftijeve fotografije trajno su svjedočanstvo o jednom vremenu grada Varaždina i varaždinskog kraja te podsjećanje na velikog profesionalca i umjetnika fotografije.

______________________________