Izdavački pothvat u povodu 500 godina Gradske vijećnice Varaždin

Objavljeno: 08.12.2022.
image

Monografija “Varaždin su ljudi” na radost djece i odraslih

Izvor: Grad Varaždin / Foto: Grad Varaždin

VARAŽDIN (8. 12. 2022.) – U Gradskoj vijećnici u povodu Dana grada i 500-te obljetnice Gradske vijećnice promovirana je monografija „Varaždin su ljudi“. Promociji je nazočio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, glavna urednica Petra Somek te svi koji su na bilo koji način pridonijeli izdavanju ove jedinstvene knjige.

Zamjenik gradonačelnika izrazio je zadovoljstvo što je grad dobio jedinstvenu knjigu, prvu ovakvog tipa u Hrvatskoj koja će sljedeće godine, u povodu 500-te obljetnice Gradske vijećnice biti službeni dar.

Nema ništa ljepše i vrjednije od knjige. Ponosan sam i sretan da imamo ovakvo, suvremeno, inovativno, sadržajno, reprezentativno izdanje koje će sljedeće godine biti naš službeni dar. Vjerujem kako će ova knjiga biti i povod onima koji nisu, da posjete Varaždin, ali i svima nama da se podsjetimo koliko je on lijep i bogat, pa i da naučimo nešto što možda nismo znali – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Dr.sc. Vesna Haluga, kao osoba koja je vodila ovaj projekt, kazala je kako je knjiga posebna upravo iz razloga što su u njezinu nastajanju sudjelovali svi koji su rođenjem, životom ili na neki drugi način vezani za Varaždin. – Varaždin jesu ljudi i zato ova knjiga ima još veću vrijednost. Uvjerena sam kako će pridonijeti promociji našega grada u zemlji i inozemstvu. Osobno sam zahvalna na prilici da sudjelujem u izradi knjige koja će zasigurno pridonijeti da svatko od nas koji ovdje živimo bude još ponosniji što je Varaždinec – istaknula je dr. sc. Vesna Haluga.

Glavna urednica Petra Somek predstavila je monografiju kazavši kako je „Varaždin su ljudi“ – prava knjiga 21. stoljeća, dvojezično hrvatsko-englesko izdanje na 180 stranica koje otvara sasvim nove horizonte među dosadašnjim izdanjima o Varaždinu, ali i drugim gradovima i to ne samo u Hrvatskoj. Zahvalila je svim autorima tekstova i fotografija, kazavši kako je autor većine fotografija Andrej Švoger, a jedinstvenih ilustracija Danilo Dučak.

„Varaždin su ljudi“ je veselo, razigrano i šareno djelo koje vrvi  iznenađenjima, posebno u svojih osam raskošnih, umetnutih priloga: kuverte s razglednicom, 3D makete varaždinske gradske vijećnice, recepta za čuveni Varaždinski klipič, vježbenice za djecu, QR kodova koji vode na web-stranice varaždinskih muzeja i na YouTube kanale s nezaboravnim pjesmama o Varaždinu…

Knjiga je istodobno ozbiljna, stručna i prepuna zanimljivih i dobro provjerenih podataka.

Ne zna se što je u Varaždinu vrednije i ljepše: povijesno naslijeđe, kulturna tradicija, Stari grad, barokne crkve i palače, 500 godina stara vijećnica, HNK kao prvijenac  čuvenog arhitekta Hermanna Helmera, jedno od najljepših groblja Europe s pravom „kiparskom“ rapsodijom zelenila… Varaždinske barokne večeri i Špancirfest, Zbirka kukaca i Zvjerinjak po cijelom gradu, Muzej Oldtimera i Muzej Anđela, zagonetna dvorišta i njegovani parkovi, Varaždinski klipič i Varaždinska građanska garda, suvremeno Sveučilište i fakulteti, stari obrti i cehovi te moderni tvornički giganti, sportski uspjesi i cjelogodišnje manifestacije… I za kraj, varaždinski velikani – povorka zaslužnika za koje se, na našu veliku žalost, često premalo čuje i zna. Baš kao i za to da je oružje osvojeno 1991. godine u Varaždinu, moglo bi se reći – spasilo Hrvatsku.