Izložbe o Franji Bučaru i Tišina na sedmercu

Objavljeno: 04.06.2022.
image

Hrvatski športski muzej izlože u sklopu projekta Srijeda u Muzeju

Autor: GMV

Foto: GMV

VARAŽDIN (3. 6. 2022.) – U sklopu Srijede u Muzeju 8. lipnja u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) predstavljaju se dvije izložbe Hrvatskoga športskog muzeja, uz koje će uvodno izlaganje održati kustosica u toj ustanovi Martina Vargek.

Izložba Tišina na sedmercu prezentira uspjehe hrvatske rukometne reprezentacije gluhih, a realizirana je povodom 30. obljetnice osnivanja Hrvatskoga sportskog saveza gluhih. Prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama. Izložba je nastala u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim sportskim savezom gluhih. Autorica je Martina Vargek. U osvrtu na ovu izložbu sudjelovat će i član hrvatske rukometne reprezentacije gluhih Varaždinac Ivan Pajić.

Izložba Franjo Bučar (25. studenoga 1866. – 26. prosinca 1946.) prvi put je bila predstavljena javnosti povodom dodjele Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ u zgradi Hrvatskog sabora, i to 2018. godine. Nastala je na temelju građe iz fundusa Hrvatskoga športskog muzeja i dosad je gostovala u nekoliko gradova, a prikazuje život Franje Bučara i njegovo djelovanje u razvoju sporta u Hrvatskoj. Autorice izložbe su Đurđica Bojanić i Martina Vargek.

Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Izložbe će biti postavljene u multimedijskoj dvorani u palači Herzer do 26. lipnja, a ulaz za razgled je također besplatan.