Klenovnik / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Dvorac Klenovnik s okolnim naseljima / Foto: Arhiva Terra vox

Riznica graditeljske baštine hrvatskog naroda

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Klenovnik smještena je u zapadnom dijelu Varaždinske županije, uz granicu sa Slovenijom. Riječ je o kraju u kojem su tijekom stoljeća povijesti ostavile trag mnoge hrvatske plemićke obitelji, a prvi put se u povijesnim dokumentima spominje 1244. godine. To je kraj iznimno lijepih krajolika u kojem su sagrađeni neki od najljepših hrvatskih kulturno-povijesnih objekata svjetovnog i vjerskog karaktera. Svakako, u prvom redu riječ je o dvorcu Klenovnik sagrađenom najvećim dijelom tijekom 17. stoljeća. Sagradila ga je obitelj Drašković koji su i bili vlasnici dvorca sve do sredine 19. stoljeća. Nakon toga više puta je mijenjao vlasnike, a od 1927. godine u njemu je smještena bolnica. Riječ je o reprezentativnoj renesansnoj građevini jednoj od najvećih na hrvatskom tlu.

U sklopu dvorca nalazi se dvorska kapelica s oltarima sv. Antuna, sv. Marije Magdalene i sv. Križa. Kapelica je ujedno i grobnica obitelji Drašković.  Dvorac je više puta preuređivan i dograđivan, no u izvornom obliku imao je 90 soba i 365 prozora. U njegovoj velikoj dvorani više puta održane su sjednice Hrvatskog sabora. Bilo je to u vrijeme kad je čast banske dužnosti obnašao Ivan Drašković (1640. – 1646.).

U središtu Klenovnika 1726. godine sagrađena je župna crkva sv. Trojstva. Crkva je sagrađena u baroknom stilu, čuva vrijedan inventar s elementima baroka osamnaestog stoljeća. Velika vrijednost Klenovnika je i barokni pil postavljen 1766. godine nedaleko od župne crkve.

Posebnost klenovničkom kraju, također, daje i kapelica sv. Vuka (Wolfganga) iz 1508. godine. To je najjužnija kapela posvećena tom svecu. Kapela je utvrđena zidom na kojem se nalaze strijelnice. Glavni oltar u kapelici je sv. Vuka iz 1650. godine s elementima kasne renesanse i baroka. Klenovnik je jedna od najznačajnijih riznica graditeljske baštine hrvatskoga naroda.

_____________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.