Konferencija: “Kretanje prema otpornijoj, inkluzivnijoj demokraciji usmjerenoj na građane”

Objavljeno: 09.03.2023.
image

Europski građani žele sudjelovati u oblikovanju politika između izbora

Autor: ksk / Foto: Arhiva Općine Vidovec

BRUXSELLES/VIDOVEC (9. 3. 2023.) – Član Predsjedništva Europskog odbora regija i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić sudjelovao je na konferenciji naziva „Kretanje prema otpornijoj, inkluzivnijoj demokraciji usmjerenoj na građane“. Konferencija je održana u Briselu, a istoj su nazočili Apostolos Tzitzikostas, podpredsjednik Europskog odbora regija i Dubravka Šuica povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Konferencija je održana u suradnji Europskog odbora regija i Zaklade Bertelsmann. – Cilj konferencije bio je odrediti smjer za uspostavljanje participativne demokracije unutar izbornih jedinica. Stoga je naglasak bio na građanima koji žele da ih se čuje i da budu uključeni u kreiranje politika Europske unije. Na konferenciji je jasno rečeno da europski građani imaju mišljenje i žele sudjelovati u oblikovanju politika u godinama između izbora – rekao je Bruno Hranić.

Veliki transformacijski procesi poput onih potrebnih za Green Deal mogu uspjeti samo uz predanost velike većine europskih građana. Na radionicama koje su uslijedile sudionici su bili pozvani da identificiraju prioritete, izazove i najbolje pristupe i metode za uključivanje građana u lokalne i regionalne procese donošenja odluka. Rezultati konferencije imat će konkretan utjecaj na razvoj i smjer inicijative Novo poglavlje za participativnu demokraciju.