Kreće nova sezona Podruma ponedjeljkom u Varaždinu

Objavljeno: 25.02.2024.
image

Gradski odraz Marina Jurina

Autor: sl / Foto: Vanima

VARAŽDIN –  U ponedjeljak 26. veljače službeno započinje peta sezona programa izložbi što ga pod nazivom “Podrum ponedjeljkom” u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu organizira varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Među zanimljivijim konceptima pristiglim na javni poziv za izlaganje vizualnih radova mladih autora koji je Vanima raspisala krajem prošle godine, svakako je i onaj što ga je pod nazivom Gradski odraz prijavio Mateo Jurin, Zadranin koji trenutno živi i studira u Varaždinu. I upravo zadarske i varaždinske gradske vizure jedna su od motivskih poveznica Jurinovih crno-bijelih fotografija što će ih publika moći vidjeti u Centru P4 u Preradovićevoj ulici. Autor je, kao što sam kaže, kroz desetak svojih radova želio „predstaviti simetričnu urbanu fotografiju i poigravši se s perspektivom, stvoriti novu dimenziju promatranja okruženja“.

Istovremeno, kaže Jurin „fotografije nisu previše izmanipulirane u post-produkciji, s obzirom da se ne koristi program za manipulaciju sadržaja, već za korekciju boje. Simetrija je napravljena pomoću zrcala tokom fotografiranja.“ Mateo Jurin, obrazlažući svoj koncept ističe kako ga je u ideji da predstavi fotografiju koja će funkcionirati i ako se okrene naopako inspirirao „poznati skandal u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku gdje je slika nizozemskog umjetnika Pieta Mondriana „New York City I“ godinama bila okrenuto naopako, što nitko nije primijetio“.

Izložba fotografija Gradski odraz Matea Jurina  će biti otvorena u ponedjeljak u 19 sati.

_______________________

Mateo Jurin rođen je u Zadru. Nakon završetka Prirodoslovno-grafičke škole, stekao  je  titulu Grafičkog urednika – Dizajnera. Trenutno živi u Varaždinu  i studira Multimediju, Dizajn i Primjenu na Sveučilištu Sjever. Sudjelovao je na natjecanju u području Grafičke tehnologije i dizajna tijekom World Skills Croatia 2021. u Zagrebu osvojivši četvrto mjesto. Njegovi su radovi predstavljeni i na DA! festivalu 2022. i 2023. godine. Hobiji su mu dizajniranje, fotografiranje, ilustriranje te slušanje, ali i kreiranje glazbe.

_______________________

U protekle se četiri sezone u atraktivnom izlagačkom prostoru u Preradovićevoj ulici samostalnim izložbama predstavilo šezdesetak mladih afirmiranih, i neafirmiranih, kao i nekoliko već etabliranih autora i to slikara, crtača, ilustratora, dizajnera, fotografa, kipara i drugih umjetnika s područja Varaždinske i okolnih županija. Inače, potrebno je podsjetiti kako je  početak pete sezone Podruma ponedjeljkom, obilježen početkom siječnja, spomen-izložbom posvećenom Nikoli Majnariću – Baču, tragično preminulom strip autoru koji je u svom kratkom, ali stvaralački iznimno plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova.