Kučanski koščičjak

Objavljeno: 12.09.2021.
image

Tradicionalno jelo Kučana i Zbelave (Foto: Arhiva Terra vox)

Samo neki znaju tajne spremanja kučanskog koščičjaka

Autor: Kristijan Skočibušić

Kučanski koščičjak je tradicijsko jelo koje se pravi od hajdinog brašna, hajdine kaše, koštica bundeve i Varaždinskog bučinog ulja, u obliku gibanice koja se ne savija već se slaže u redove. Spremiti od navedenih namirnica ukusan i pravi tradicijski koščičjak nije lako. Odrediti omjer začina, kako povezati sve sastojke, “pogoditi” debljinu i teksturu tijesta i nadjeva znaju tek rijetki. Nije svejedno ni kako se i u čemu peče, a posebna čar je u ponekom tajnom sastojku.

Koščičjak se nekada pripremao za Badnjak, jer ne sadržava životinjske masti. To je autohtono jelo kučanskoga i zbelavskoga kraja (prigradska naselja grada Varaždina), koje je otrgnuto zaboravu zahvaljujući Udruzi Hajdina.

Područje proizvodnje Kučanskog koščičjaka obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije i zaštićen je jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo.


Dobro je znati ….

✓  Receptura pripreme Kučanskog koščičjaka čuva se od 19. stoljeća.
✓  Heljda je zdrava i ljekovita namirnica, ne sadrži gluten, cijenjena je zbog svoje proteinske vrijednosti te kao odličan izvor vlakana i minerala.
✓  Udruga “Hajdina” svake godine zadnjeg vikenda u rujnu organizira manifestaciju “Dani hajdine”.


Recept:

SASTOJCI ZA TIJESTO:
½ kg heljdinog brašna
½ kg bijelog brašna
malo ulja i soli
zamijesiti s toplim mlijekom i vodom (pola mlijeka, pola vode)
tijesto treba razdijeliti na tri dijela i izvaljati listove.

SASTOJCI ZA NADJEV:
½ kg hajdinske kaše (očistiti i popariti)
½ kg oljuštenih tikvinih koštica
(osušiti i u rolu i stući ili samljeti)
1-2 glave luka propržiti do zlatnožute boje

PRIPREMA:
Mljevene koštice popariti, višak vode lagano ocijediti. Kašu još malo prodinstati na luku, dodati koštice i sve skupa prodinstati. Osoliti i zabiberiti. Nadijevati listove tako da je prvi velik da ide preko rubova protvana; prije stavljanja nadjeva listovi se obilato natope mješavinom crnog i bijelog ulja.
Rezati prije pečenja, ali tako da se donja kora ne zareže da se ulje ne razlije po dnu protvana. Gornji list prije pečenja natopiti crnim uljem. Neke domaćice na gornji list stavljaju vrhnje.


Fotogalerija: __________