Kulturno-umjetničko društvo Vidovec

Objavljeno: 02.03.2024.
image

Promicatelj i čuvar bogate narodne tradicije vidovečkog kraja

Autor: Kristijan Skočibušić / Foto: Arhiva KUD-a Vidovec i Terra vox

VIDOVEC – Kulturno-umjetničko društvo Vidovec osnovano je 1995. godine sa zadaćom da prikuplja, njeguje i čuva narodnu baštinu vidovečkog kraja i bliže okolice. U društvu djeluju folklorna i tamburaška skupina te vezilje. KUD Vidovec broji osamdesetak članova različitih dobnih skupina koji izvode izvorne koreografije s prikazom narodnih običaja vidovečkog i drugih krajeva. Vidovečki folkloraši sudjelovali su na brojnim općinskim i županijskim folklornim manifestacijama te u inozemstvu. KUD Vidovec organizator je kulturno-zabavne manifestacije “Zeljarijada” i najbolji promicatelj Općine Vidovec u domovini i svijetu. Vidovečki folkloraši više od dva desetljeća najvjerniji su i najaktivniji čuvari vidovečkog narodnog i kulturnog stvaralaštva.

Brojne su generacije Vidovčana i Vidovčanki, zaljubljenika u tradicijsku kulturu, ostavili tag u djelovanju KUD-a Vidovec. Nastupali su diljem Hrvatske,  a ostvareni su i zapaženi nastupi na više pozornica diljem Europe. Veliki doprinos osnivanju i radu KUD-a Vidovec kroz trideset godina dali su: Dražen Trojko, Antun Kruhek, Mira Smerke, Stjepan Zavrtnik, Dubravko Zavrtnik, Vesna Ramušćak, Anita Pintarić, Snježana Košić, Ljubica Plantić, Tomo Svačko i Ines Pavleković.

Kulturni amaterizam na području općine Vidovec ima dugu tradiciju. Središta takvog oblika društvenog života od davnina bili su društveni domovi koji su bili izgrađeni u svim mjesnim zajednicama. Tom obliku društvenog života pridavala se velika pozornost, no pravi okvir takvog bavljenja kulturom i umjetnošću dobiva se kroz osnivanja udruga građana. Udruga žena Općine Vidovec, KUD Vidovec, Europski kulturni krug te osnovne škole Vidovec i Tužno glavni su nositelji aktivnosti na području kulturnog amaterizma u vidovečkoj općini.

Mnogi će reći da je kulturni amaterizam u svim svojim oblicima, od pjesništva i dramskog stvaralaštva do glazbenog, kiparskog ili likovnog izričaja najljepši ukras, ljepota duše mještana koji, uz svakodnevne poslove na radnom mjestu, zadovoljstvo i sreću pronalaze u stvaranju umjetničkih djela. Već davno je zapisano da bez kulturnog amaterizma ne bi bilo umjetnosti, poglavito snažnog autorskog umjetničkog izričaja, po kojemu se mnoge sredine i narodi prepoznaju. Umjetnost je ljepota koja nema granice, a kulturni amaterizam njena kolijevka.

Na slikarskoj paleti boja i umjetnosti riječi mnogi Vidovčani i Vidovčanke desetljećima daju značajan doprinos kulturnom razvoju svoje Općine. Antonija Zagorec, Irena Novak, Ljubica Plantić, Paula Brezovec, Mira Smerke, Anica Tkalčec i drugi objavom pjesama i drugih književnih uradaka potvrdili su zavidnu umjetničku vrijednost, a slike, grafike i skulpture Miljenka Cafuka, Marijana Pozdera, Maje Herceg, Karle Hranić, Dragane Hajsok, Snježane Jurinjak, Franje Melnjaka, Ane Huđek, Marinka Solde, Ljubice Vitez, Stjepana Trglačnika i drugih ukras su mnogih domova i poslovnih prostora. Općina Vidovec razvoju kulturnog amaterizma daje veliku potporu jer kroz njega mještani otkrivaju svoju osobnost i nematerijalni interes.

Fotogalerija: ________________

_________________________

Priprema i objava članka sufinancirana je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.