Kupina – plod pun vitamina i minerala za jači imunitet

Objavljeno: 23.07.2023.
image

Kupinovim vinom protiv slabokrvnosti i stresa

Autor: Miljenko Županić / Foto: Ilustracija – Internet

KUPINA (Rubus fruticosus L.) – Kupina raste na području Europe, zapadne i centralne Azije, Sjeverne Amerike te u sjevernoj Africi. Najčešće raste uz rubove šuma i polja, u nizini i brdima zajedno s drugim grmljem. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je sjajna zbirna koštunica koja dozrijevanjem iz zelene prelazi u crvenu i na kraju u crnu boju. Plodovi dozrijevaju u kolovozu i rujnu, a berba traje duže vrijeme jer ne dozrijevaju svi plodovi u isto vrijeme. Dobra je medonosna biljka.

Plodovi obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima zbog čega imaju pozitivan učinak na jačanje imuniteta. Od plodova se radi kupinovo vino koje pomaže kod slabokrvnosti i stresa. Tvari iz plodova pomažu kod dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog sustava te prevenciji karcinoma. Od listova i cvjetova priprema se ljekoviti čaj. Kupine se prema sadržaju antioksidansa uvrštavaju u deset najzdravijih namirnica.

Dobro je znati …

√  U prošlosti se u Europi koristila za liječenje gihta pa je nazvana „giht bobicom“.

√  Od plodova se proizvode marmelade, sokovi i vino.

√  Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, cvjetovi, korijen i plodovi.

√ Narodni nazivi: obična kupina, crna jagoda, kupinjača, crna malina, kopinje.

_________________

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.