Lijeska – pčele vole njenu visoko alergenu pelud

Objavljeno: 28.09.2023.
image

Lješnjak čuva veliko blago minerala, vitamina i masti

LIJESKA (Corylus avellana L.) – Raste na području srednje i južne Europe te jugozapadne Azije u listopadnima šumama hrastova, bukve i jasena. Najčešće raste uz rubove šuma i u šikarama. Cvate prije listanja u veljači i ožujku. Drvo je pogodno za obradu, a mladi izbojci su zbog savitljivosti pogodni za izradu košara, obruča i drugih korisnih predmeta.

Plodovi koji se nazivaju lješnjaci, su drvenasti oraščići koji sadrže jednu sjemenku. Dozrijevaju u kolovozu i rujnu te se tada i beru. Iako je pelud visoko alergena, pčele ga rado koriste. Ljekoviti dijelovi biljke su list, cvijet, sjeme i kora. Sjeme je bogato raznim mineralima i vitaminima, a sadrži i visoki udio masti pa je pogodno za dobivanje ulja koje se koristi u kozmetici. Pripravci od cvijeta, listova i kore koriste se za čišćenje kože, probavne probleme, liječenje hemeroida te za proširene vene.

Dobro je znati …

√ Lješnjakovo ulje koje se koristi u kozmetici dobiva se hladnim prešanjem sirovih plodova, dok se ulje za kulinarsku upotrebu dobiva prešanjem prženih plodova.

√ Narodni nazivi: obična lijeska, sivosmeđa lijeska.

√  Za konzumaciju se koriste osušene i oljuštene sjemenke koje predstavljaju jednu od energetski najvrjednijih namirnica. 

________________

Izvor:

Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije. Terra vox / Savez privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.