Ljetna muzezancija u Starome gradu

Objavljeno: 06.07.2023.
image

Mladi će o kulturnoj baštini učiti kroz edukacijske, likovne i zabavne aktivnosti

Autor: tc / Foto: GMV

VARAŽDIN (6. 7. 2023.) – Ljetna muzezancija u Starome gradu program je ljetnih aktivnosti za djecu osmišljen s ciljem upoznavanja najmlađih posjetitelja s kulturnom baštinom koja se čuva u utvrdi Stari grad kroz niz edukacijskih, likovnih i zabavnih aktivnosti primjerenih uzrastu sudionika. Program je namijenjen djeci u dobi od 7 do 10 godina, a provodi se četvrtu godinu zaredom u atriju utvrde Stari grad ili ispred utvrde, ovisno o vrsti aktivnosti. Ljetne edukacijsko-zabavne aktivnosti održavaju se od 17. do 21. srpnja, svaki dan od 10.00 do 11.30 sati, pa će djeca imati prilike sudjelovati u muzejskim sadržajima sličnima onima koje Gradski muzej Varaždin za njih priprema u okviru edukacijskog programa MIŠ – Muzej i škola tijekom školske godine.

 Ovogodišnje aktivnosti usmjerene su na razvoj motoričkih vještina polaznika korištenjem i oblikovanjem prirodnih materijala: gline, drva, papira i zemlje/ljekovitog bilja. Uz to, sve planirane aktivnosti su edukacijskog tipa i tematski vezane uz povijest utvrde Stari grad i grada Varaždina. Ove godine prvi put program Ljetne muzezancije završit ćemo potragom za blagom oko Staroga grada, pravom poslasticom za znatiželjne istraživače!

Voditeljica programa Ljetna muzezancija u Starome gradu je Jelena Petković, kustosica pedagoginja u GMV-u. Za sudjelovanje u radionicama/igraonicama potrebna je najava voditeljici na e-mail jelena.petkovic@gmv.hr ili tel. 095 567 3581. Budući da se cjelokupni program održava na otvorenome prostoru u dvorištu i ispred Staroga grada, u slučaju otkazivanja pojedine aktivnosti zbog lošeg vremena, Muzej će o tome objaviti informaciju na svojoj Facebook stranici.

PLANIRANE AKTIVNOSTI (u svakoj radionici može biti najviše 15-ero djece):

PONEDJELJAK, 17. 7. 2023., atrij Staroga grada, 10 – 11. 30 sati

PLEMENITA GLINA

Cilj radionice je upoznati polaznike s heraldikom, pomoćnom povijesnom znanošću koja se bavi proučavanjem i stvaranjem grbova, te im kroz izložene grbove u Starom gradu ujedno približiti povijest utvrde, vlasnika i plemićkih obitelji. Aktivnost: izrada grba od gline.

 UTORAK, 18. 7. 2023., atrij Staroga grada, 10 – 11. 30 sati

ZAGONETNO DRVO, voditelj Matija Bobek

Cilj radionice je naučiti glavna svojstva materijala i steći iskustvo u oblikovanju drva pomoću primjerenog alata. Aktivnost: izrada igračaka od drva.

SRIJEDA, 19. 7. 2023., ispred Staroga grada, 10 – 11. 30 sati

LJEKOVITO BILJE

Cilj radionice je upoznati polaznike s ljekovitim svojstvima pojedinih biljaka koje su se kroz povijest, ali i danas, sadile i koristile za sprječavanje različitih tegoba. Aktivnost: sađenje ljekovitog bilja koje će trajno krasiti atrij Staroga grada.

 ČETVRTAK, 20. 7. 2023., ispred Staroga grada, 10 – 11. 30 sati

ZNAČAJAN PAPIR

Cilj radionice je objasniti značaj izloženih dokumenata vezanih uz povijest Staroga grada i povijesnih dokumenata općenito. Aktivnost: Izrada zajedničkog rada od papira koji će biti izložen u atriju Staroga grada.

 PETAK, 21. 7. 2023., atrij Staroga grada, 10 – 11. 30 sati

POTRAGA ZA BLAGOM oko Staroga grada

Cilj radionice je približiti povijesne crtice kroz zabavnu igru potrage za blagom oko Staroga grada pomoću tragova usvojenih tijekom prijašnjih radionica. Aktivnost: potraga za blagom pomoću zadanih tragova po šetalištu koje okružuje Stari grad.