Ljubešćica

Objavljeno: 25.08.2021.
image

Općina s vrhunskim uvjetima za život

Najvrjedniji sakralni i kulturno-povijesni spomenik je barokna crkva Majke Božje Snježne.

Autor: Kristijan Skočibušić

Foto: XM Studio/Arhiva Terra vox

Nitko u Varaždinskoj županiji u zadnjih nekoliko desetljeća nije doživio tako veliki gospodarski i društveni procvat kao Općina Ljubešćica. Smještena nadomak Grada Novog Marofa u podnožju Kalnika i nedaleko od glasovitih Varaždinskih Toplica stoljećima je živjela u sigurnosti, ali i na margini mnogih društvenih događanja. To je i razlog zašto je povijesnih pisanih, ali i materijalnih tragova, o životu na tom području jako malo. U povijesnim spisima prvi put se spominje 1217. godine u Povelji hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II.

Najvrjedniji sakralni i kulturno-povijesni spomenik je barokna crkva Majke Božje Snježne. U povijesnoj riznici ostalo je zapisano da je crkva sagrađena 1776. godine na mjestu kapelice sv. Antuna. Riječ je o vremenu poznatijem kao „terezijanska barokna epoha“ u kojoj su sagrađene brojne crkve i kapele u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Crkva je kasnije proširena i oslikana, a  1885. godine teško je stradala u požaru.

U prvoj polovici 19. stoljeća preko puta crkve sagrađena je kurija (župni dvor) kojoj je prema nekim istraživanjima kasnije dodan kat. Od ostalih građevina u središtu Ljubešćice treba spomenuti zagorsku kuriju (kuću Šoštarić) sagrađenu sredinom 19. stoljeća. To je visoka izdužena prizemnica sagrađena uz glavnu cestu prema crkvi, južno pročelje je razvedeno lukovima.

Općina Ljubešćica danas se ubraja među komunalno, infrastrukturno i društveno najuređenije općine u Varaždinskoj županiji. Zahvaljujući poticaju općine i opremanju Poduzetničke zone, snažno se razvija obrtništvo, poduzetništvo i poljoprivreda. To je općina u kojoj se moderni pogoni i radionice otvaraju na temelju velikog radnog i stručnog iskustva generacija ljubeških poduzetničkih i obrtničkih obitelji.

_______________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. 2018. : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec