Ludbreški rozetlin

Objavljeno: 13.09.2021.
image

Ludbrežani cvijećem život čine sretnijim (Foto: Arhiva Terra vox)

Cvjetni pečat hrvatskih vrtova i balkona

Autor: Kristijan Skočibušić

Ludbreški rozetlin jedini je zaštićeni poljoprivredni proizvod Varaždinske županije u kategoriji cvijeća. To je cvijeće koje se u ludbreškom kraju uzgaja od davnina. Gotovo da nema kraja u Hrvatskoj u kojem s balkona i prozora ne vise cvjetovi ludbreškog rozetlina. To je cvijeće šarenih boja i opojnog mirisa. Ono je više od cvjetnog ukrasa jer kod ljudi, koji žive u kućama ukrašenim ludbreškim cvijećem, stvara ugođaj atmosfere koja ih čini zadovoljnijim i sretnijim.

Zaštitom i dobivanjem jamstvenog žiga „Ludbreški rozetlin“ cvjećari ludbreškog kraja naglašavaju kvalitetu i vrijednost svoga proizvoda te naglašavaju vrijednosti regije iz koje dolaze. Ludbreški rozetlin je znak prepoznavanja i jamstvo potrošačima da kupuju kvalitetno i domaće cvijeće.

Područje proizvodnje Ludbreškog rozetlina obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije. Svake godine početkom svibnja u Ludbregu se održava međunarodna izložba cvijeća Flora Centrum Mundi.


Dobro je znati …

✓  Rozetlin je hrvatski naziv za viseću pelargoniju.
✓  Cvjećari iz “Ludbreškog rozetlina” godišnje proizvode više od milijun presadnica raznog cvijeća.
✓  Ludbreški cvjećari kvalitetom i ljepotom svoga cvijeća svaki dan doprinose ljepšoj strani života stotina tisuća ljudi.

✓  Nositelj prava jamstvenog žiga je Udruga cvjećara ludbreške regije.

Fotogalerija: _________________________