Malina – povećava plodnost kod žena i muškaraca

Objavljeno: 11.07.2023.
image

Plodovi maline imaju izražena antibakterijska svojstva

Autor: Miljenko Županić / Foto: Ilustracija – Internet

MALINA ( Rubus idaeus L.) – Malina raste na području Europe, sjeverne Azije i Sjeverne Amerike. Najčešće raste u većim grupama uz rubove šuma i polja, u živicama i šikarama zajedno s drugim grmljem. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je sjajna zbirna koštunica koja dozrijevanjem iz zelene prelazi u crvenu boju. Plodovi dozrijevaju od svibnja do kolovoza, a berba traje duže vrijeme jer ne dozrijevaju svi plodovi u isto vrijeme. Plodovi se koriste za pripremu džemova, sokova i vina. Dobra je medonosna biljka.

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, cvjetovi, korijen i plodovi. Plodovi maline imaju izražena antibakterijska svojstva – zbog prisutnosti mnogih organskih kiselina i korisnih fitoncida, a zbog sadržaja C vitamina i prirodnog šećera preporučuje se dijabetičarima. Bobice biljke imaju izražena dijaforetska i antipiretska svojstva.  Značajan sadržaj antioksidanata u bobicama “pokreće mehanizam” neutralizacije toksina u tkivima tijela. Konzumacija maline ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav te zasićuje tjelesna tkiva kisikom.

Dobro je znati …

> Malinu nazivaju i ženskom biljkom. Pomaže u liječenju mnogih bolesti ženskih organa.

> Zbog ljekovitih svojstava njezina lišća, smatra najboljom biljkom za održavanje trudnoće.

> Lišće sadrži alkaloid fragarin, koji povećava plodnost kod žena i muškaraca.

> Prisutnost askorbinske kiseline u plodovima biljke pomaže jačanju imunološkog sustava.

> Narodni nazivi: malina, malina crvena

_________________________

Izvor: Županić, Miljenko. (2021.) : Drveće i grmlje jestivih plodova … Terra vox / Savez privatnih šumovlasnika Varaždinske županije. Vidovec.