Martin Lukavečki: Oteto zaboravu

image

Putopisi su oduvijek zauzimali posebno mjesto u književnosti, a od posebne važnosti bili su putopisi autora koji su u strukturu opisa umjeli vješto isplesti priče lokalnog stanovništva, u čijim se sjećanjima najbolje čuva srž nekog prostora. Martin Lukavečki, poznati hrvatski novinar i putopisac, koji svojim reportažama uveseljava ljude od 1971. godine objedinio je putopise iz sjeverne Hrvatske i izdao ih u prekrasno ilustriranom i vizualno zanimljivom izdanju. Autor svoje „putositnice“ iznosi u hrvatskom književnom jeziku uz koji povremeno uvodi moderne kajkavske izraze, u pokušaju da se čitatelju dočara moderni svakodnevni život i današnja situacija. Iako su povijesni temelji, legende i mitovi važni, autor naglasak stavlja na priče i probleme današnjeg življa koje u konačnici i najbolje poznaje svoj kraj.
Zanimljiv i nimalo nevažan detalj pripreme ovog izdanja su koordinate i grafički prikaz karte sjeverne Hrvatske uz točno označenu lokaciju mjesta koje se u putopisu opisuje. Tridesetak godina nastajalo je ovo djelo. Riječ je o zapisima o malim ljudima, gotovo zaboravljenim mjestima. Mnogi ti zaseoci su danas nestali. Djelo donosi šezdeset putopisnih reportaža.
– Martinova knjiga je najljepša knjiga koju smo izdali u mome mandatu. Riječ je o veličanstvenoj knjizi. Tekst, fotografije, prijelom, oprema …vrhunski su. Tekst je predivna mješavina štokavskog i kajkavskog. Svi poznajemo Martinov glas s televizije. Kako on govori, tako i piše. Njegov baršunasti glas osvaja, a tako i njegov tekst, istakao je na promociji knjige Ivan Pranjić.
Akademik Dragutin Feletar pak naglašava da Martinovi zapisi o naseljima i ljudima pokazuju kako je on novinar koji nije išao samo po vijesti i događaje, već je doživljavao ljude i kraj. Što znači da je dušom i srcem radio svoj posao. Rezultat svega toga je ova sjajna knjiga.


Nakladnik: Matica hrvatska Ogranak Čakovec

Godina izdanja: 2019.

Tvrdi uvez, str. 304, kolor, format: 21 x 27 cm

Cijena: 150,00 kn


Narudžbe:

e-mail: martinlukavecki@gmail.com

tel.: 098 373 428


 

Oznake:, , ,