Maruševec / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Dvorac Maruševec (Foto: Kristijan Skočibušić)

Dvorac, kurije i crkva pričaju povijesne priče

Autor: Kristijan Skočibušić

Maruševec je općina petnaestak kilometara udaljena od Varaždina u pravcu zapada. To je kraj kojim dominiraju pitomi brežuljci, s brojnim šumama bogatim raznovrsnom divljači, a u njihovom podnožju, tamo gdje se dodiruju plodna polja i bregovi, smjestila se većina od 16 naselja Općine Maruševec.

Arheološki nalazi otkrivaju dugu povijest života na ovome području koje je ljepotom i velikim gospodarskim potencijalima oduvijek privlačilo mnoge. Na današnjem području općine Maruševec živjele su, imale dvorce, kurije i imanja poznate hrvatske plemenitaške obitelji. Tragovi njihove stvaralačke i društvene moći vide se i danas. Najbolja potvrda toga je dvorac Maruševec. Najveće građevinske  i stilske promjene na građevini proveo je grof Schlipenbach 1877. godine koji je u historicističkom stilu promijenio cijeli dvorac. Danas je u vlasništvu obitelji Pongratz.

U Čalincu nalazi se barokna kurija iz 17. stoljeća u čijem se dvorištu nalazi više od tristo godina stara tisa koja je danas tek ostatak nekad velikog parka. Naselje Druškovec od 1646. godine diči se kapelom sv. Roka. Sagrađena je u ranobaroknom stilu, a obnovljena 1821. godine. Od klasicističkog dvorca Oršić (kasnije u vlasništvu Kukuljevića) smještenog u Jurketincu sačuvani su tek ostaci, no značajan je po tome što je u njemu djetinjstvo proveo Ivan Kukuljević Sakcinski.

Crva sv. Jurja prvi put se spominje daleke 1334. godine. Gradnja crkve u gotičkom stilu dovršena je 1482. godine, a današnji izgled dobiva nakon obnove 1913. godine. Veliki zvonik sagrađen je 1745. godine. U crkvi se nalazi zanimljiv kip sv. Jurja nastao u drugoj polovici 19. stoljeća, rad neutvrđenog tirolskog majstora.

________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.