Međunarodna suradnja

image

Župan Anđelko Stričak ugostio veleposlanika Albanije

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

Varaždinsku županiju posjetio je veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Riza Poda, a osim proširenja suradnje između dviju i država razgovaralo se o mogućem posjetu delegacije Varaždinske županije  jednoj od albanskih regija.

Uz župana Stričaka sastanku su nazočili i njegovi suradnici, pročelnici Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović te njegova zamjenica Larisa Križan dok su uz veleposlanika bili i počasni konzul Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran te saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj kao i savjetnica Alma Kasa.

Župan Anđelko Stričak je tom prigodom  istaknuo kako ga raduje svaka suradnja s državama iz okruženja, posebice ako se ona može uspostaviti i na područnoj ili regionalnoj razini.

-Kao predsjedavajući Saveza Alpe-Adria krajem studenog ove godine predajemo predsjedavanje Štajerskoj i u Varaždinu će se održati radni sastanak te ćemo na takvoj platformi graditi suradnju i prema jugu Europe i prema istoku. Također se nadam kako ćemo uskoro posjetiti jednu od pokrajina u Albaniji, a plan je da povedemo i gospodarstvenike  – rekao je župan.

Zahvalivši se županu na prijemu i srdačnoj dobrodošlici, veleposlanik Republike Albanije NJ.E. Riza Poda istaknuo je da Hrvatska i Albanija imaju izvrsne političke odnose.

Albanija i Hrvatska potpisale su dokument strateškog partnerstva kojeg su potpisali predsjednici Vlada u Zagrebu. Taj je dokument ujedno i okvir za našu cjelokupnu suradnju. Naši državni odnosi su odlični, ali bi bilo dobro da se naši gradovi i regije povezuju i na taj način ostvare suradnju. Moram istaknuti kako izuzetno cijenimo podršku koju nam Hrvatska daje kod pristupanja Europskoj uniji. Albanska dijaspora u Hrvatskoj predstavlja most prijateljstva što je dodatno jamstvo bilateralne suradnje. Albanija ima i predstavnika u Hrvatskom saboru i on radi izvrstan posao što se tiče odnosa naših zemalja. Svrha mog posjeta Varaždinskoj županiji je bila da upoznam župana i njegove suradnike te da dogovorimo daljnje jačanje kulturne, ekonomske i trgovinske suradnje kako bismo bolje povezali naše gradove putem diplomacije na razini grada i županije jer je ona mnogo učinkovitija i praktičnija što se tiče konkretne suradnje – rekao je NJ.E. Riza Poda.

 

Oznake:, , ,