Najava

Objavljeno: 11.11.2021.
image

Formula Student Alpe Adria 2022. – natjecanje koje pomiče granice

Autor: TC

Foto: Rimac Formula Student

Rimac Formula Student Alpe Adria 2021 natjecanje je koje je okupilo brojne mlade talente iz svijeta inženjerstva, ekonomije te brojnih drugih srodnih zanimanja. Najbolji od najboljih okupili su se na karting stazi St Rauš kako bi pokazali svoj rad na konstrukciji, dizajnu i izradi bolida kojima su se kasnije utrkivali te pokazali publici sve čari Formula Student svijeta.

FS Alpe Adria uspjela je privući najpoznatije timove iz FS svijeta (njih ukupno 37) te brojne renomirane tvrtke poput Rimac Automobili, AVL-AST, Končar Električna vozila, Rasco, Pia Automation, ecx.io by IBM, Dewesoft, Impuls Savjetovanje, Delta Office te brojne druge koje su odlučile poduprijeti razvoj i širenje STEM područja u Hrvatskoj. Uspješna organizacija te održavanje ove vrste događaja, potaknula je i dodatni razvoj studentskog aktivizma kao i razvoj novih tehnologija među mladima, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Organizatori (njih ukupno 15) neumorno su radili na platformi čiji je glavni cilj stvaranje te održavanje poslovnih veza između studenata te pokrovitelja kao njihovih potencijalnih, budućih poslodavaca. Ovogodišnja FS Alpe Adria je ispunila svoj cilj, a za sljedeću godinu organizatori najavljuju još velebniji te atraktivniji događaj koji će učvrstiti status Hrvatske kao zemlje tehnologije, znanje te mladih stručnjaka.

Potporu ovom studentskom natjecanju dali su i brojni volonteri te suci koji dolaze iz najpoznatijih tvrtki iz svijeta autoindustrije te Formule 1 (Porsche Engineering, Porsche Motorsport, Ferrari, Hyundai Motorsort, Rimac Automobili,…), a odlučili su pružiti podršku događaju koji promiče znanost, kulturu te tehnologiju. Dodatnu vrijednost samom natjecanju daje i činjenica da svi suci događaju pristupaju isključivo volonterski.

Također, FS Alpe Adria je dobila i bezrezervnu podršku Sveučilišta u Zagrebu na čelu sa rektorom Damirom Borasom koji smatra kako je ovo način na koji se Hrvatska te studenti trebaju prezentirati svijetu. Vjetar u leđa bio je i posjet Predsjedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću, koji je ugostio predstavnike varaždinske udruge FSAA koja je krovna organizacija samog projekta.

Iako je natjecanje tek završilo, organizatori već rade na sljedećem izdanju kako bi naredne godine događaj bio još atraktivniji te kvalitetniji. Mjesto događanja ostaje isto – Novi Marof, karting staza St Rauš, kraj kolovoza 2022, a točan datum bit će objavljen uskoro. Iako prijave za timove još nisu započele, interes je veći no prije te se najavljuje sudjelovanje 50 timova koji dolaze i s drugih kontinenata.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže, bilo kao volonteri, pokrovitelji ili pomoć organizacijskom timu, te pripomognu stvaranju nove Formula Student bajke.

Fotogalerija: _______________________