Nakon potresa aktiviralo se 28 klizišta

Objavljeno: 25.03.2023.
image

ŽUC sanira klizišta na lepoglavskom i bednjanskom području

Autor: vms / Foto: Varaždinska županija

BEDNJA / LEPOGLAVA (24. 3. 2023.) – Do ljeta ove godine u Varaždinskoj županiji bit će sanirano čak 28 klizišta koja ugrožavaju sigurnost prometa na lokalnim i županijskim cestama. Riječ je o klizištima koja su se na prometnicama aktivirala nakon potresa, a koje će Županijska uprava za ceste Varaždinske županije sanirati bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ukupno će biti uloženo 4,7 milijuna eura, a ugovor o financiranju ŽUC je potpisao s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Radovi su u punom jeku na devet klizišta, među kojima i na lokalnim cestama u Purgi Bednjanskoj i Kameničkom Podgorju. U to su se uvjerili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Općine Bednja Damir Poljak. Oni su gradilišta obišli zajedno s ravnateljem ŽUC-a Tomislavom Osonjačkim, njegovim pomoćnikom Krunoslavom Lukačićem te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darkom Majhenom.

– Županijska uprava za ceste upravlja s 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Nažalost, na tim cestama pojavilo se više od 40 klizišta. I dok je ŽUC ranije sanirao do deset klizišta godišnje, sada će samo u ovoj godini, zahvaljujući uspješnom povlačenju bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a, biti sanirano tri puta više klizišta, odnosno uspjet ćemo sanirati više od polovice postojećih klizišta. Projektom je obuhvaćena sanacija klizišta na cestama većinom u bregovitom dijelu županije, na području osam općina i četiri grada. Ne treba posebno isticati koliko je ovaj projekt važan i koliko će se njime doprinijeti sigurnosti svih sudionika u prometu. Paralelno s tim pripremamo i obnovu kolnika na oko 60 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Vrijednost te investicije iznosi 9,5 milijuna eura, a riječ je također o bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti – rekao je župan Stričak najavivši sastanak s gradonačelnicima i načelnicima pograničnog područja sa Slovenijom kako bi dogovorili modernizaciju nerazvrstanih lokalnih i županijskih cesta koje spajaju hrvatska i slovenska mjesta.

– S jedne strane pripremamo, s druge raspisujemo natječaje, s treće odrađujemo, a s četvrte strane privodimo radove kraju. Znači, imamo dobar tempo – zaključio je župan Stričak.

Najviše klizišta aktiviranih u potresu prije tri godine bit će sanirano na području Općine Bednja, njih sedam, a slijede Grad Novi Marof s pet i Grad Varaždinske Toplice s četiri klizišta. Po dva će biti sanirana na području gradova Ivanec i Lepoglava te Općine Cestica, a po jedno na područjima općina Donja Voća, Jalžabet, Martijanec, Sveti Ilija, Vinica i Visoko.

– I dok na devet klizišta radovi već traju, na još devet lokacija radovi će početi u sljedećih deset dana. Na preostalih deset klizišta sanacija će početi u roku od 30 dana, do kada očekujemo da će biti završeni postupci javne nabave. Što se tiče gradilišta koja smo danas obišli, u sanaciju klizišta Purga Bednjanska bit će uloženo 172.000 eura, a u svih sedam klizišta na području Općine Bednja 893.000 eura. Vrijednost sanacije klizišta u Kameničkom Podgorju je 328.000 eura, a sanirano će biti još jedno, tako da će ukupna vrijednost radova na području Grada Lepoglave biti 678.000 eura – izvijestio je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak istaknuo je da je riječ o nastavku značajnih ulaganja.

– Ovo ulaganje od gotovo 900.000 eura je za našu općinu značajno, jer će biti sanirano sedam klizišta u naših pet naselja, čime ŽUC i Varaždinska županija pokazuju da vode brigu o svim dijelovima županije. Klizište u Purgi Bednjanskoj je ogromno, a u nastavku je selo koje se proteže gotovo do Trakošćana. Mještani moraju svakodnevno odlaziti na posao, obavljati sve ostale životne aktivnosti, tako da sanacija klizišta na neki način znači i očuvanje života na ovim bregima. Moram reći da smo i mi bili uspješni u povlačenju bespovratnih EU sredstava. Uspješno ćemo sanirati četiri klizišta koja su također bila aktivirana u potresu prije tri godine, a za što smo putem vlastitog projekta uspjeli povući 360.000 eura iz Fonda solidarnosti EU-a, točnije osigurali smo financiranje radova u 100-postotnom iznosu. Doda li se tome i iznos koji će sada uložiti ŽUC putem svojeg projekta, na području Općine Bednja će samo u sanaciju klizišta biti uloženo više od 1,2 milijuna eura – rekao je načelnik Poljak.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić napomenuo je da je situacija, kad su u pitanju klizišta, na lepoglavskom području uvijek problematična.

– Mi smo u ruralnom, brdsko-planinskom području i svake godine ulažemo velike iznose i velike napore da klizišta saniramo, da prije svega branimo kuće i osposobimo ceste za normalan promet. Kad je riječ o Kameničkom Podgorju, mogu reći „konačno”. Hvala svima što se, nakon više od deset godina našeg apeliranja, sada konačno našlo rješenje, tako da će se u cijeloj dužini od oko 3,5 kilometra obaviti sanacija svih klizišta, a nakon toga će se postaviti asfalt i osigurati svi uvjeti za normalno prometovanje. To će omogućiti da se dodatno otvori ovaj prekrasni kraj uz obronke Ravne gore. Omogućit će se otvaranje novih prostora za razvoj turizma, poljoprivrede, a najbitnije je da ovi vrijedni ljudi ostanu živjeti u ovom kraju – naglasio je gradonačelnik Škvarić i zahvalio županu i ŽUC-u što se pronašlo zajedničko rješenje za završetak ovog velikog komunalnog zahvata.