Nevenka Arbanas izlaže u GMV i Galeriji Zlati ajngel

Objavljeno: 26.02.2022.
image

Program Srijeda u Muzeju obogaćen izložbom velike hrvatske grafičarke

Autor: GMV

Foto: GMV

VARAŽDIN – Prva od nekoliko zajedničkih ovogodišnjih izložbi Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel je izložba Nevenke Arbanas, jedne od najznačajnijih hrvatskih grafičarki, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 2. ožujka.

O stvaralaštvu umjetnice u predgovoru kataloga njezine retrospektivne izložbe održane u Galeriji Klovićevi dvori 2018. godine akademik Tonko Maroević naveo je: „Nisam promijenio mišljenje koje sam prije petnaestak godina zapisao: ‘Nevenka Arbanas je grafičarka par excellence, vrhunska poznavateljica najsofisticiranije tehnologije, neusporediva vještakinja s gotovo magijskim, otajnim recepturama (tako da ‘crnu umjetnost’ redovito uzima ne samo s lica već i iz naličja).’  No odmah sam morao pridodati kako joj je umijeće samo pretpostavka, jer bi bez imaginativne slobode i svijesti o poigravanju granicama medija njezino stvaralaštvo bilo mnogo užega dometa. Koliko god je njezin opus išao u širinu i u dubinu, ipak vrijedi nastojati na općim grafičkim temeljima kao uvjetu sine qua non, a potom dolično uvažavati individualne varijacije i modifikacije.“

Nevenka Arbanas (r. 1950., Batina, Beli Manastir) poslije osnovnog školovanja u Našicama srednjoškolsko obrazovanje završila je 1970. na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirala 1975. u klasi prof. Alberta Kinerta. Nakon poslijediplomskog usavršavanja stekla je zvanje magistra za područje grafičkih izraza. Predavala je na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna te kao redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad primila je brojne nagrade i priznanja, među ostalim i Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo.

Program se organizira uz provedbu epidemioloških mjera; otvorenje započinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel. Izložba Nevenke Arbanas u Varaždinu ostaje postavljena za razgled do 20. ožujka ove godine.