Novi Marof / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Crkva Blažene Djevice Marije, Kraljice Sv. Krunice (Foto: Kristijan Skočibušić)

Središte južnog dijela Varaždinske županije

Autor: Kristijan Skočibušić

Novi Marof upravno je, prometno i gospodarsko središte južnog dijela Varaždinske županije. Povijesne tragove novomarofskog kraja kroz materijalne ostatke i povijesne dokumente možemo pratiti od ranoga srednjega vijeka. Međutim, samo naselje Novi Marof novijeg je datuma u odnosu na povijesne lokalitete kako što su Gradišće, Paka, Bela, Grebengrad i Remetinec, a koji se nalaze u okolici grada.

Važno mjesto u povijesti novomarofskog kraja pripada utvrdi Grebengrad. Izgrađena je iznad naselja Mađarevo na obroncima Lubenjaka u 13. st. To je danas ruševna građevina čiji ostaci podsjećaju na snagu i moć njenih vlasnika. Posljednji među njima bili su grofovi Erdödy koji početkom 18. stoljeća napuštaju utvrdu nakon što je stradala u požaru te se sele u dolinu rijeke Bednje i ondje grade ladanjski kasnobarokni dvorac Novi Marof. Oko dvorca nalazi se perivoj.

Najznačajniji sakralni i kulturno-povijesni spomenik na području Novog Marofa nalazi se u naselju Remetinec. Riječ je o gotičko-baroknoj samostanskoj crkvi Blažene Djevice Marije, Kraljice Sv. Krunice. Sagrađena je na ostacima pavlinskog samostana iz 13. stoljeća. Gotička crkva je barokizirana tijekom 17. i 18. stoljeća, no dobro je sačuvano gotičko svetište. Veliku vrijednosti ima propovjedaonica, oltari, barokne korske klupe i historicističke orgulje. Iznimno lijepa kapelica sv. Antuna dograđena je u 17. stoljeću i u njoj su pokapani članovi grofovske obitelji Patačić. U ovoj crkvi nekad se nalazio i znameniti oltar iz 1669. godine koji se danas čuva u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Crkva u Remetincu jedna je od najvećih riznica hrvatske povijesti i umjetnosti.

Od ostalih kulturno-povijesnih i sakralnih spomenika izdvajamo župnu crkvu sv. Vida u Mađarevu, podignutu 1824. godine u klasicističkom stilu, a u Oštricama u 18. stoljeću sagrađena je barokna kapelica sv. Fabijana i Sebastijana. Vrijednu spomeničku cjelinu čine i dva dvorca u Beli.

________________________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.