Novi poticaj jačanju suradnje Varaždina s Moldavijom

Objavljeno: 19.03.2022.
image

Moldavski veleposlanik Oleg Tulea posjetio Varaždin i Varaždinsku županiju

Autor: TC

Foto: Grad Varaždin i Varaždinska županija

VARAŽDIN (18. 3. 2022.) – U službenom posjetu Varaždinu i Varaždinskoj županiji boravio je  veleposlanik Republike Moldove Oleg Tulea u pratnji počasnog konzula Republike Moldove Emila Soleničkog i prvog tajnika Veleposlanstva Vadima Beldimana.  S gradonačelnikom Varaždina dr. sc. Nevenom Bosiljem i pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Varaždina dr. sc. Vesnom Haluga razgovarali se o mogućnostima suradnje Varaždina i Republike Moldove na području gospodarstva, kulture i znanstvenom području s naglaskom na suradnji sa Sveučilištem Sjever. Gradonačelnik i veleposlanik također su razgovarali i o mogućnosti sklapanja prijateljstva Grada Varaždina s oblasti Straseni u Republici Moldovi.

Tijekom boravka u Varaždinu u Županijskoj palači primili su ih župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek te zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske Larisa Križan Breljak.

Veleposlanik Oleg Tulea zahvalio je županu Anđelku Stričaku i njegovim suradnicima na organizaciji sastanka te je uručio županu pismo namjere okruga Strășeni o pokretanju suradnje na području lokalne i regionalne samouprave, kulture i obrazovanja.

Kao što znate, Republika Moldova je početkom mjeseca predala zahtjev za ulazak u Europsku uniju zajedno s Gruzijom i Ukrajinom. Rat koji se odvija u našem susjedstvu potaknuo nas je na uključivanje u međunarodne integracije kao i u traženje novih partnera na svim područjima. Republika Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije svakako nam može uvelike pomoći na način da nam podijeli svoja iskustva na ovim područjima – rekao je Tulea.

Župan Stričak je goste upoznao s projektima koje Županija trenutačno provodi, upoznao ih s radom saveza u kojima je član te se zahvalio na pozivu za suradnju.

– Pozdravljam svaku mogućnost suradnje bez obzira o kojem području se radilo, bilo to gospodarstvo, obrazovanje, turizam, kultura ili sport. Također naše stručne službe stoje vam na raspolaganju da podijele s vama naša iskustva kod pristupanja Europskoj uniji, korištenju fondova te regionalnoj suradnji. Varaždinska županija je članica Saveza Alpe – Jadran, Skupštine europskih regija, Instituta europskih regija, Europskog udruženja regionalnih i lokalnih uprava za cjeloživotno učenje tako da možemo reći da po tim temama imamo zaista bogato iskustvo – istaknuo je Stričak.

Fotogalerija: ____________________