Obilježavanje Dana Varaždinske županije

Objavljeno: 10.09.2022.
image

Husarska garda, Varaždinska građanska garda i Vitezovi Ivanovci postrojili se u čast Varaždinske županije i blagdana Male Gospe

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (3. 9. 2022.) – Tradicionalno povodom Dana Varaždinske županije koji se svake godine obilježava 8. rujna na blagdan Male Gospe, Husarska garda Varaždinske županije predaje prijavak svom nadzapovjedniku županu Anđelku Stričaku u prisustvu ostalih povijesnih postrojbi. Ove godine su uz domaćine, svečanost upotpunili i pripadnici Varaždinske građanske garde te Vitezovi Ivanovci iz Ivanca.

Postrojavanju je nazočila i zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana, a prijavak je županu predao zapovjednik Husarske garde Mihael Negovec. Nakon obilaska postrojbi  župan Stričak je s ponosom istaknuo ulogu Husarske garde u aktivnostima Varaždinske  županije.

U slijedećem periodu planiramo još veći iskorak u smislu financijskih sredstava što se tiče Husarske garde kako bi oni i nadalje mogli prezentirati Varaždinsku županiju na visokoj razini kao i do sada. Inače, među investicijama i projektima koji su nam u prioritetu je svakako obnova austrougarske jahaone u Optujskoj ulici. Nakon obnove biti će to jedna prava reprezentativna zgrada. Obzirom da je Husarska garda konjanička postrojba planiramo uključiti i naše dvije škole u cijelu priču. Srednju Medicinsku školu koja bi bila povezana s sadržajem terapijskog jahanja te Srednju školu „Arboretum Opeka“ Marčan zbog povijesnog konteksta i prirodnih ljepota– rekao je župan Stričak.

Predsjednik Husarske garde Varaždinske županije Mirko Kramberger je naglasio kako je garda ove godine imali jako puno aktivnosti, a najznačajnija je svakako osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga.

– Sudjelujemo u svim protokolarno-ceremonijalnim aktivnostima i na taj način promoviramo našu bogatu povijest. I to ne samo u našoj državi već i van nje i na to smo izuzetno ponosni – rekao je Kramberger istaknuvši dobru suradnju s ostalim povijesnim postrojbama.