Obrtnički ulični sajama Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin

Objavljeno: 30.03.2023.
image

Obrtnici na 40 štandova prezentiraju svoje vještine, znanja i djela vrijednih ruku

Autor: mh / Foto: Gard Varaždin

VARAŽDIN (30. 3. 2023.) – Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimirom Baisom najavio 15. Obrtnički ulični sajam koji će se u Varaždinu održati 1. travnja od 8 – 13 sati, na Trgu kralja Tomislava, u Pavlinskoj ulici i na dijelu Franjevačkog trga. Konferenciji za novinare prisustvovale su i pročelnica UO za gospodarstvo Slađana Miočić te tajnica Udruženja Izabela Keliš.

Gradonačelnik je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da posjete sajam i daju podršku obrtnicima koji će predstavljati svoje radove.

Obrtnici su izgradili ovaj grad tijekom 17., 18. i 19. stoljeća, bili su kotač zamašnjak grada Varaždina. Na sajmu u subotu bit će više od 40 štandova izlagača i zaslužuju da ih podržimo. Želimo što više propagirati obrtništvo i našim školarcima te ih zainteresirati da se bave s obrtništvom jer se danas sve više traži ručno izrađenih proizvoda, stoga sam uvjeren da oni danas mogu od svog rada dobro živjeti. Grad Varaždin podržava sve naše obrtnike, a u pripremi je i natječaj koji će biti raspisan donošenjem proračuna, za potpore u gospodarstvu i obrtništvu – rekao je gradonačelnik i najavio da će poseban gost sajma biti predsjednik Zoran Milanović.

Vladimir Bais istaknuo je kako se kroz aktivnosti Udruženja zalažu za promicanje obrtništva i zastupaju interese obrtnika u gradu Varaždinu i drugim općinama u Varaždinskoj županiji.

Obrtnici su živi, rade, proizvode, to želimo naglasiti i pokazati našim građanima te ih upoznati s našim proizvodima. Također, u sklopu sajma organizirat ćemo i humanitarnu akciju za Udrugu za autizam, što je prigodno, s obzirom na to da je u nedjelju i Svjetski dan svjesnosti o autizmu – rekao je Vladimir Bais. Spomenuo je i kako je broj obrta u Varaždinu u laganom porastu i da se povećava zanimanje mladih za obrte. Ipak, najviše je u porastu broj obrta koji su vezani uz informatiku i nove tehnologije.

Na štandovima će obrtnici prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku, suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse/sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva/bačva, ručno pletene torbe, proizvode od heljde i pira, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih vrijednih proizvoda naših izlagača. Članovi Oldtimer kluba Varaždin izložit će svoje ljubimce.

Krojačica će na trgu raditi sitne krojačke popravke, tkalja će s tkalačkim stanom izrađivati platno, kovač će s čekićem i nakovnjem izrađivati suvenire, a profesionalni frizer za kućne ljubimce (Pet groomer stylist) će uređivati ljubimce. Frizerke i kozmetičarke će na trgu izrađivati fen frizure, plesti pletenice, iscrtavati tetovaže na kosi, šišati, uređivati obrve, šminkati. U sklopu prezentacije Sekcije frizera i ostalih salona za uljepšavanje UHOV-a, organizira se dobrotvorna akcija (kroz šišanje/uljepšavanje posjetitelja sajma) za Udrugu za autizam „POGLED“. Učenici cvjećari izlagat će svoje cvjetne instalacije, ujedno i prigodne aranžmane koje će i prodavati. Pojedine srednje škole predstavljat će svoje obrtničke obrazovne programe kako bi djecu osnovnih škola ovim putem mogle upoznati ponudama obrazovnih programa svojih škola, ali i što mogu nakon završetka srednje školskog obrazovanja svojim rukama izraditi i lakše se uključiti na tržište rada.

U sklopu sajma na pozornici ispred FOI-a nastupit će 60 folkloraša Centra tradicijske kulture Varaždin, kao i 20 članova Potkalničkih plemenitaša koji se bave očuvanjem kulturno-povijesne baštine potkalničkog prigorja, a naročito tradicije potkalničkog plemstva. Uz navedene plesne nastupe nastupit će i Tamburaški sastav Taliri.